Setari Cookie-uri

Feromonii cea mai puternica arma a atractiei

Feromonii reprezinta acele substante chimice pe care nici nu le vedem, nici nu suntem constienti de prezenta lor, insa care ne stimuleaza intens organismul in special pe planul atractiei. Desi discutiile despre feromonii umani sunt controversate, totusi ei sunt studiati intens de zeci de ani pe insecte.

Feromonii reprezinta acele substante chimice pe care nici nu le vedem, nici nu suntem constienti de prezenta lor, insa care ne stimuleaza intens organismul in special pe planul atractiei. Desi discutiile despre feromonii umani sunt controversate, totusi ei sunt studiati intens de zeci de ani pe insecte.

Se pare ca feromonii trimit mesaje chimice foarte puternice si chiar pe distante mari, fiind prezenti atat in regnul animal cat si vegetal. Astfel, parfumul plantelor reprezinta de fapt feromoni pentru a atrage insectele si a le ajuta in polenizare si reproducere, insa totodata parfumurile extrase din aceste plante pe care le folosim noi, oamnii, au de asemenea efecte asemanatoare feromonilor, dar mai putin intense. Astfel, un parfum potrivit “gustului” unei persoane o poate face sa se simta foarte bine, sa scape de depresii, sa fie mai activa, sa invte mai bine, pur si simplu ii creaza o stare de buna dispozitie si romantism.

Citește și:

Feromonii sunt studiati de zeci de ani pe insecte. Astfel, a fost descoperit in abdomenul femelei fruturelui de noapte o glanda care secreta feromoni atat de puternici incat masculul fluture de noapte este capapil sa zboare 48 de km pentru a ajunge la femela. Pe baza acestor descoperiri oamenii au nascocit metode de inlaturare a invaziei insectelor, creand surse de feromoni care au indus in eroare masculii diverselor specii daunatoare pentru culturi. In felul acesta nu au mai fost necesare substantele toxice pentru a scapa de insecte.

Feromonii reprezinta o asociere de mai multe substnte chimice si in functie de aceasta asociere pot trimite diverse mejase, sexuale sau de sporire a atentiei, mai intense sau mai putin intense. In cazul oamenilor prezenta si functiile feromonilor au stranit numeroase dicutii contradictorii, unii cercetatori sustinand ca la om canaliculele din cavitatea nazala responsabile de perceptia feromonilor nu mai exista, ca la mamifere, altii insa sustin ca s-a dezvoltat un alt mecanism si inca nu s-a descoperit structura nervoasa responsabila de acest fenomen. Adevarul este, probabil, undeva la mijloc.

Citește și:

    Cert este ca studii efectuate pe loturi umane au scos la iveala actiunea similara feromonilor a unor substante. Astfel, cu ajutorul metodelor imagistice (RMN) s-a observat ca hipotalamusul unor barbati homosexuali a reactionat similar hipotalamusului unor femei heteroxsexuale la aplicarea unui stimul olfactiv obtinut dintr-un derivat de testosteron (hormon sexual masculin). De aici se deduce ca implicat in interpretarea semnalelor induse de feromoni ar fi hipotalamusul, structura nervoasa implicata si in alte functii esentiale: controlul temperaturii corpului, al oxigenarii, al senzatiei de foame sau satietate, al setei etc.

    Vizionare placuta


    Kudika
    4 Martie 2009
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.