Cele mai frecvente semne din bolile sanului

Cele mai frecvente semne din bolile sanului

Majoritatea femeilor sunt speriate la momentul actual de incidenta cancerului mamar, sperand fiecare in parte ca aceasta nenorocire sa nu se abata asupra lor. Este important sa intelegem ca cea mai buna este preventia in cazul patologiilor mamare sau diagnosticul precoce.

Majoritatea femeilor sunt speriate la momentul actual de incidenta cancerului mamar, sperand fiecare in parte ca aceasta nenorocire sa nu se abata asupra lor. Este important sa intelegem ca cea mai buna este preventia in cazul patologiilor mamare sau diagnosticul precoce. Retail jobs

Pentru a obtine un diagnostic precoce trebuie sa mergem de doua ori pe an la medicul ginecolog pentru a efectua un control al sanilor si totodata trebuie ca ZILNIC fiecare femeie sa faca autoexaminarea sanilor (insa niciodata cu o saptamana inaintea menstruatiei, caci acestia sunt tumefiati si veti avea senzatia ca gasiti de toate la palparea glandei mamare). Pentru mai multe informatii cititi articolul : “Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare"


Notiuni generale despre sanatatea sanilor

Glandele mamare sunt impartite din punct de vedere clinic in 5 cadrane: supero-lateral, supero-medial (spre stern), infero-lateral, infero-medial si cel central sau mamelonar. Ductele galactofore ale glandei mamare converg toate catre orificiile mamelonare. Intre tesutul glandular si piele se afla tesut adipos. Glanda mamara cu contine muschi ci doar nistre tracturi (cordoane) care leaga stratul subcutanat al sanului de pectorali, sustinand glanda mamara.

Care sunt caracteristicile sanilor sanatosi?

Iata ce caracteristici au sanii sanatosi:
- Asimetria minora: sanul stang nu este egal cu cel drept, insa diferenta dintre ei este mica, nu trebuie sa depaseasca un numar de cupa la sutien. Asimetria sanilor este mai mare fara a fi semn patologic doar la pubertate, cand glanda mamara incepe sa se dezvolte si la inceputul sarcinii, cand glandele mamare se pregatesc pentru alaptare. Mai exista un sindrom congenital ce prezinta pe langa alte anomalii (renale, biliare) si asimetria evidenta a sanilor: Sindromul Poland.
- Caracteristicile pielii: pielea sanilor este la fel cu cea a restului corpului (exceptand bronzul), aceeasi hidratare, culoare, fermitate si temperatura.
- Consistenta sanilor este ferma si aceeasi in toate cadranele sanului
- Mamelonul trebuie sa fie proeminent, pigmentat, la aceeasi temperatura cu restul sanului, fara sa fie iritat, sa prezinte descuamari, mancarimi, secretie sau infundare
- Sanii normali nu prezinta secretii (foarte rar acestea pot sa apara in conditii de stres intens, efort fizic exagerat si sarcina).

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri