Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii la prima administrare a anticonceptionalelor

Se intampla uneori ca femeia sa nu fie complet informata privind contraceptia si utilizarea pilulelor in acest sens. Sunt cateva lucruri importante pe care o femeie trebuie sa le cunoasca inainte de a incepe utilizarea pilulei.

Se intampla uneori ca femeia sa nu fie complet informata privind contraceptia si utilizarea pilulelor in acest sens. Sunt cateva lucruri importante pe care o femeie trebuie sa le cunoasca inainte de a incepe utilizarea pilulei.

Cand poti incepe sa iei anticonceptionale?

Anticonceptionale puteti lua inca de la prima menstruatie daca exista probleme in privinta ciclului menstrual sau de la inceprea vietii sexuale pentru a preveni o sarcina nedorita. Ideal este ca inceperea administrarii pilulelor sa se faca in zilele 1-5 de la terminarea menstruatiei fara a mai fi nevoie de un mijloc contraceptiv asociat. Daca inceperea administrarii pilulelor se face dupa cele cinci zile se recomanda ca timp de o saptamana de la inceperea administrarii pilulelor sa se foloseasca prezervativul.

Ce trebuie sa ii spui medicului?

Intotdeauna inainte de a incepe administrarea pilulelor contraceptive trebuie sa ii spuneti medicului:
- Toate medicamentele pe care le luati in prezent sau le-ati luat in ultima perioada: medicamente propriu-zise, vitamine, suplimente alimentare;
- Toate bolile pe care le-ati avut in trecut si/sau le aveti in prezent: trombofilie, hiperlipidemie, trombembolie venoasa, hipertensiune arteriala.
- Daca sunteti fumatoare sau nu;
- Bolile cardio-vasculare, ginecologice sau oncologice din familie.

Citește și:

Cand nu este indicata contraceptia cu pilule?

In general fumoatoarelor nu le sunt recomandate pilulele contraceptive, mai ales dupa varsta de 35 de ani, crescand riscul de tromboza, infarct miocardic si cerebral.

Alte situatii de risc privind administrarea contraceptivelor:
- Obezitatea. Medicul este obligat sa va calculeze indicele de masa corporala (IMC). Obezitatea prezinta factor de risc pentru tromboze, astfel femeile cu IMC peste 35 au un risc crescut de trombembolie si infarct.
- Hipertensiunea arteriala. Pilulele contraceptive nu sunt recomandate daca tensiunea arteriala este peste 130/90 mmHg.
- Boli in antecendente care implica tromboze (tromboza venoasa, tromboflebita, trombembolie etc) - nu sunt recomandate pilulele pentru ca se considera ca femeia respectiva prezinta deja un grad crescut de coagulabilitate a sangelui.
- Migrene – femeilor care sufera de migrene nu le sunt recomandate pilulele

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.