Setari Cookie-uri

Infectia HPV... la barbati

Foarte mediatizata a fost infectia cu HPV (human Papilloma Virus) la femei, infectie virala ce este responsabila de producerea leziunilor canceroase in special la nivelul colului uterin, dar poate afecta si celelalte organe genitale, cum ar fi spre exemplu trompele uterine. Daca anumite tulpini ale acestui virus prezinta risc cancerigen pentru femei, este evident ca ele ataca celulele epiteliale umane astfel incat le determina modificari genetice ce degeneraza in cancer. Daca aceste tulpini sunt atat de agresive pentru femei, atunci ele vor fi agresive (intr-o masura mai mare sau mai mica) si in cazul barbatilor, provocandu-le si acestora o serie de cancere genitale, cum ar fi cel prostatic, uretral, penian (foarte rar cel din urma, cu incidenta de 0,1%) sau ano-rectal (mai des intalnit).

Cum se manifesta infectia HPV in sfera genitala la barbati?

Infectia HPV in sfera genitala la barbati poate fi, la fel ca in cazul femeilor, simptomatica sau asimptomatica, decelabila la examenul clinic sau nu. Mai exact, infectia HPV poate determina in functie de localizarea sa: secretii peniene anormale, dureri la nivel anal in timpul difecatiei, sangerari ano-rectale, senzatie de usturime sau mancarimi la nivelul uretrei sau in timpul mictiunii etc. Adesea insa infectia HPV la barbati este asimptomatica.

Cum se pune diagnosticul infectiei HPV la barbati?

Medicul discuta in cadrul anamnezei cu pacientul pentru a afla daca a avut contacte sexuale cu femei ce au prezentat infectie HPV sau daca a manifestat simptomatologia descrisa mai sus.Un semn clinic ce poate decela infectia este observarea verucilor la nivelul organelor genitale, spre exemplu acesti negi putand sa apara la nivelul penisului, atat pe piele cat si pe gland sau fren (“ata”), la nivelul scrotului, la nivelul pielii pubiene, in regiunea perineala (dintre penis si anus), perianal. Exista insa si situatii in care negii exista dar nu sunt decelabili la examenul clinic ci prin examene paraclinice si investigatii imagistice (uretroscopie, anoscopie). Aceste veruci nedecelabile clinic sunt localizate la nivelul uretrei (vegetatiile cresc in interiorul acesteia determinand simptomatologia urinara descrisa mai sus sau secretiile peniene anormale) sau ano-rectal (cele ano-rectale mai pot fi decelabile la un tuseu rectal).

Citește și:

De asemenea pentru depistarea infectiei cu HPV se mai fac o serie de teste specifice, cum ar fi spre exemplu cel cu raclaj uretral. Se depisteaza daca exista infectia cu HPV chiar in absenta simptomatologiei sau in lipsa vegetatiilor decelabile. Exista pisibilitatea ca infectia sa fie microscopica, astfel nu se vor observa verucile cu ochiul liber sau poate chiar nici la investigatiile paraclinice.

Cum se transmite infectia HPV?

Infectia HPV este considerata ca facand parte din bolile cu transmitere sexuala, insa din pacate fata de acest virus este aproape imposibil sa ne protejam. Chiar si cu protectia prezervativului acest virus se transmite, fiindca el are nevoie doar de existenta contactului piele-piele sau mocoase-mucoase ori mucoasa-piele. Daca este evitat contactul cu mucoasele in cazul folosirii prezervativului, cel piele-piele nu poate fi evitat, spre exemplu fiind suficienta simpla atingere a pielii pubiene a partenerei sau a coapselor pentru a contacta virusul daca in acele zone exista infectie. De asemenea HPV mai poate fi contactat daca atingeti piele infectata cu mana apoi va atingeti propria piele. O alta modalitate de infectare consta in sexul oral, anal sau in contactul cu lenjeria intima, de pat sau prosopul personal al altei persoane dupa o folosire recenta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.