Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre polipii uterini

Polipii uterini reprezinta o patologie silentioasa pe care o poate avea femeia in sensul ca de multe ori nu este detectata daca aceasta nu efectueaza o ecografie pelvina spre exemplu. Polipii uterini pot fi responsabili de ciclul menstrual neregulat, de menstratiile abundente sau de sangerarile intermenstruale, se pot asocia cu patologii ovariene precum sindromul ovarului polichistic, pot sa apara in urma unor sarcini multiple fara a fi obligatoriu simptomatici atunci cand sunt de dimensiuni mici.

Care sunt simptomele pe care le produc polipii uterini?

Displazia endometriala nu prezinta o simptomatologie specifica, de obicei prezenta acestor polipi se exteriorizeaza prin sangerari abundente la menstruatie (menoragie), sangerari intermenstrale (metroragie), mici pete de sange dupa actul sexual, prin ciclu menstrual neregulat, infertilitate (femeia nu ramane insarcinata) etc.

Diagnostic

Diagnosticul polipilor endometriali se pune pe baza unei ecografii, insa este obligatorie efectuarea unei punctii (prelevare de tesut) din polipul respectiv pentru a analiza daca este benign sau... canceros (malign). Se poate face astfel ecografie pelvina, ecografie vaginala cu punctie, histeroscopie cu bipsie endometriala.

Tratament

Tratamentul polipilor este individualizat fiecarei femei in functie de rezultatul biopsiei, daca polipii prezinta sau nu celule cu atipii, daca femeia a luat, ia sau doreste sa ia anticonceptionale ori invers, daca are varsta tanara si inca doreste sa fie fertila in cazurile mai severe etc. Asadar este foarte greu sa oferim o schema generala de tratament, fiecare femeie fiind tratata in functie de cauza, varsta, preferinte pentru anticonceptionale, pentru fertilitate si de asemenea in functie de existenta sau nu a unor patologii asociate, fie ele genitale sau sistemice.

Citește și:

Riscuri

Riscurile majore ale polipilor uterini sunt reprezentate de cele canceroase si in functie de prognosticul pe care il au polipii sunt clasificati in 4 categorii:
- Polipi cu hiperplazie endometriala simpla cu risc de cancer endometrial 1%
- Polipi cu hiperplazie endometriala complexa cu risc cancerigen de 3-5%
- Polipi cu hiperplazie endometriala simpla cu atipii, risc de cancer 8-10%
- Hiperplazie endometriala complexa cu atipii, riscul cancerigen cel mai mare: 25-30%
Alte riscuri sunt reprezentate de infectilitate, de hematom intrauterin la menstruatie daca polipul obstrueaza vaginul, tulburari menstruale, anemie, tulburari comportamentale etc.

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.