Setari Cookie-uri

Scurgerile mamelonare, semnal de alarma?

Scurgerile mamleonare ar trebui sa ingrijoreze o femeie, chiar daca rareori indica o afectiune grava. Este normal ca sanul, fiind o glanda, sa se crete anumite fluide care fie se resorb, fie pot sa se scurga din cand in cand la nivelul mamelonului si pot fi evidentiate prin presarea acestuia sau a sanului.

Scurgerile mamelonare ar trebui sa ingrijoreze o femeie, chiar daca rareori indica o afectiune grava. Este normal ca sanul, fiind o glanda, sa secrete anumite fluide care fie se resorb, fie pot sa se scurga din cand in cand la nivelul mamelonului si pot fi evidentiate prin presarea acestuia sau a sanului.

Ce sunt scrugerile mamelonare?

Surgerile mamelonare reprezinta exteriorizarea prin canalele galactofore (aproximativ 10 orificii de excretie pe fiecare mamelon) a unor secretii ale glandelor mamare, patologice sau nu. Aceste secretii pot fi observate pe lenjeria intima, pe sutien sau in cadul autopalparii ai autoevalurarii sanilor, practici pe care femeia ar trebui sa le efectueze macar saptamanal, la dus. Sanii se examineaza atat vizual, cat si palpatoriu pe fiecare cadran in parte. Pentru mai multe informatii despre autoexaminarea sanilor cititi articolul: “Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare”.

Citește și:

Cand sunt patologice scurgerile mamelonare?

De fiecare data cand sunt observate femeia trebuie sa le considere patologice, singurul in masura sa dea cu adevarat verdictul fiind medicul specialist. Scurgerile mamelonare pot avea diferite culori, consistente si miros: lactice, verzui sau gri si urat mirositoare (infectii, cancere), transparente, citrine, galbene, mai vascoase sau mai apoase, mai abundente sau mai putin abundete, la unul sau la ambii sani, evidentiate sau nu doar prin palpare etc.

Care sunt cauzele scurgerilor mamelonare?

Scurgerile mamelonare pot rezulta in urma functionarii normale a glandelor mamare, insa sub influenat fluctuatiilor hormonale firesti de altfel. Totusi nu trebuie sa considerati o scurgere mamelonara ca fiind normala decat daca astfel va asigura medicul specialist. Scurgerile mamelonare pot ascunde si cauze patologice grave sau mai putin grave cum ar fi:
- galactoree: aceasta este o secretie de diferite culori (alba in general, dar poate fi si galbena, verzuie) si este data de fluctuatiile hormonale, mai exact de o hipersecretie de prolactina (hormon secretat de glanda hipofiza care are rolul primordial de a stimula secretia lactata a femeii dupa nastere).
- Ectazia ductelor mamare, una dintre cele mai frecvente cauze de scurgeri mamelonare. Aceasta demunire reprezinta inflamatia sau chiar infectia ductelor galactofore de se termina la nivelul mamelonului unde se deschid prin aproximativ 10 orificii. Aceastea se inflameaza, se dialata si se obstrueaza (se astupa) cu un lichid vascos negricios. Aceasta patologie este dureroasa si femeia se prezinta la medic.
- Papilomul intraductal reprezinta o tumora benigna, mica, ce apasa si astupa un duct galactofor (lactic). Scurgerile mamelonare pot fi sanguinolente si vascoase si apar de obicei la nivelul unui singur san. Se poate simti la palpare, dar se recomanda ecografia mamara.
- Traumatismele glandei mamare – loviturile puternice pot provoca secretii la nivelul ambilor sani prin afectarea si distructia tisulara.
- Abcesele mamare sau chiar mastitele care apar frecvent la femeile care alapteaza. Aceste patologii duc la cresterea in volum a sanului, durere puternica la palpare sau chiar la miscari ale bratelor, inrosirea sanului uneori, intarirea acestuia, dar si scurgeri mamelonare purulente.
- Boala Paget a sanului – acesta este un cancer destul de agresiv insa adesea CONFUNDAT cu o patologie dermatologica. De aceea ATENTIE mare la simptomatologia acestei boli si mai ales daca dermatologul o considera a fi de aceasta natura (poate fi si o asociere intre boala paget si afectiune dermatologica, aceasta din urma mascand cancerul) si de asemenea mare atentie la respectarea cu strictete a tratamentului pentru a vedea daca da sau nu rezultate. Diagnosticul diferentiar pe simptomatologia mamelonara trebuie pus cu multa atentie. Pentru mai multe informatii cititi articolul “Boala Paget a sanului – cancerul greu detectabil al femeilor”.
- Modificarile fibrochistice, chisturile sau mastoza fibrochistica duce de asemenea la aparitia unor scurgeri mamelonare, adesea de culoare galbena sau verzuie.
- Cancerul mamar – secertiile pot lua orice forma, abundenta, consistenta si de obicei apar la un singur san.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.