Setari Cookie-uri

Polimenoreea sau menstruatia frecventa

Un ciclu menstrual neregulat este normal in primii ani de la menarha, insa dupa aproximativ doi ani ciclul menstrual ar trebui sa fie unul normal, cu perioada relativ fixa, cu flux nu foarte mare si sangerari de cateva zile. Din pacate sunt femei care sufera de dereglari ale ciclului menstrual si aceste dereglari se transpun si in echilibrul hormonal, tragand dupa ele efecte mai importante decat anormalitatea sangerarilor menstruale. Astfel femeile respective au dureri de sani sau modificari de comortament, sunt mai nervoase fara motiv, prezinta o scadere a dorintei sexuale, au dureri ovariene sau dureri mari la venirea menstruatiei ori chiar pot prezenta infertilitate etc.

Cum se pune diagnosticul de polimenoree?

Diagnosticul incepe ca intotdeauna cu anamneza sau discutia cu pacienta. Dupa ce doctorul a aflat informatiile care ridica suspiciunea de polimenoree si a intrebat despre posibile cauze pe care pacienta le-ar putea relata (daca se stie cu vreo boala endocrina, daca ia anticonceptionale etc) va continua prin consult medical si cererea unor analize. Se poate face un tuseu vaginal sau rectal (pentru virgine) pentru a se controla dimensiunea si reactia organelor genitale situate la nivelul pelvisului.

Mai apoi se fac investigatii paraclinie, hemoleucograma, VSH, ecografie, colpocitograma daca este cazul, biopsie de endometru sau chiar laparoscopie.

Tratamentul in polimenoree

Este evident ca se va trata cauza. In functie de aceasta se poate face un tratament hormonal substitutiv, de exemplu cu progesteron natural sau progestative de sinteza, tratamente ce se aplica in cazul scurtarii fazei luteale. Scurtarea fazei de maturatie a foliculului ovarian nu necesita in general tratament hormonal decat daca este impiedicata ovulatia. In cazul infectiilor pelvine sau genitale se vor trata acestea conform antibiogramei sau germenului care a produs infectia. Pentru cazurile mai grave se poate aplica tratament chirurgical.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.