Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre pilula de a doua zi

Pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite s-au nascocit multe metode, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, astfel incat sa fie compatibile cat mai multor cupluri in functie de particularitatile de viata sexuala ale acestora.

Contraceptivele orale si modul lor de actiune

Contraceptivele orale intervin in mai multe etape de insarcinare: fie impiedica spermiile sa fecundeze ovulul, fie impiedica ovulatia sau implantarea oului in uter, ingroasa glera cervicala (mucusul de la nivelul colului uterin) etc.

Cand metodele uzuale de contraceptie dau gres

Atunci cand folosesti o metoda de contraceptie ar trebui sa ai un oarecare control asupra eficacitatii acesteia, caci, asa cum spuneam mai sus, orice mijloc de contraceptie poate esua unori. Din pacate pilulele contraceptive nu pot fi controlate, insa prezervativul da. In orice caz, este indicat ca barbatul sa nu ejaculeze intravaginal, iar daca acest lucuru se intampla si nu esti sigura de eficacitatea metodei tale contraceptive este bine sa reurgi la contraceptia de urgenta.

Contraceptia de urgenta, gresit demunita “pilula de a doua zi”, are rolul de a impiedica sarcina fie prin inhibarea capacitatii spermatozoidului de a perfora ovulul, fie prin impiedicarea oului sa se implanteze in mucoasa uterina, fie prin impiedicarea ovulatiei daca aceasta nu s-a produs deja. Spuneam ca nu este corecta denumirea de “pilula de a doua zi” pentru ca se inteleg doua lucruri gresite:
- Ca este vorba de o singura pilula: ceea ce este fals. Sunt de fapt doua pilule, a doua se ia dupa 12 ore de la administrarea primei
- Ca aceasta (sau aceste) pilula se ia a doua zi de la actul sexual. De fapt, a doua zi este deja prea tarziu, prima pilula trebuie luata cat mai repede de la contactul sexual, dupa trecerea a 6 ore deja eficacitatea acesteia scade considerabil.

Citește și:

Datorita faptului ca pilulele contraceptive de urgenta contin o cantitate mare de hormoni si influenteaza ciclul menstrual nu este recomandat sa luati aceste pilule la intervale scurte de timp, ci o data pe an cel mult. Ideal este sa alegeti o metoda contracetiva permanenta.

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.