Setari Cookie-uri

Alimentatia copilului prescolar

Aproape toti parintii stiu care sunt regulile unei alimentatii sanatoase insa atunci cand vine vorba de a pune teoria in practica... lucrurile devin extrem de dificile si primul motiv care sta ca obstacol alegerilor sanatoase pentru copil este subiectivitatea parintilor.

Carnea

Se recomanda ca pana la varsta de 5 ani copilul sa nu manance porc. Ideal ar fi sa manance carne greu digerabila doar ocazional (mici, carne de porc, oaie, vanat etc). Este recomandat ca pana la implinirea varstei de un an micutul sa fi mancat deja carnita de pui fiarta, apoi se introduce pestele si vita. Copilul are nevoie de o masa pe zi cu carne, de preferabil cea de la pranz. Carnea poate fi preparata la gratar, fiarta sau la cuptor, insa nu prajita. Este recomandat sa ii oferiti micutului o garnitura fie de legume fierte si condimentate, fie de salata, insa nu cartofi prajiti. Cantitatea de carne consumata nu ar trebui sa depaseasca dimensiunile unei palme.

Cerealele

Cerealele sunt recomandate chiar si copiilor obezi, fiind apreciate pentru glucidele eliberate lent, capacitatea de furnizare a energiei pe prima jumatate a zilei dar si pentru continutul de fibre, indispensabile unei digestii bune si evitarii constipatiei. Cerealele trebuie consumate cu multe lichide, de aceea se recomanda sa fie mancate cu lapte sau iaurt. Fiind bune furnizore de energie pe un timp lung, sunt ideale pentru masa de dimineata. Chiar daca micul dejun este acum obligatoru in toate gradinitele, este bine ca prima masa sa fie acasa, fiind mult mai variata ca nutrienti decat laptele si cornul de exemplu.

Citește și:

Educatia alimentara

Educatia alimentara a copilului se face de mic. Expresia “gras si sanatos” este total eronata, obezitatea infantila aducand numeroase tulburari ale sanatatii atat in copilarie cat si in viata adulta, peste 80% din copiii cu obezitate infantila suferind mai tarziu de obezitate sau de diabet zaharat de tip II dupa 40 de ani, dar si de boli ardio-vasculare. In primii ani de viata organismul pune bazele dezvoltarii, de aceea alimentatia este esentiala. Nu invatati copilul sa manance de la fast-food, chiar daca e mult mai usor sa faceti o comanda decat sa gatiti. De asemenea nu il intreba ce ar vrea sa manance, caci daca poate, va alege intotdeauna sucul in locul laptelui, dulcele in locul mancarii sau cartofii prajiti in locul unei garnituri sanatoase. Copilul trebuie educat in stil sanatos.

Sursa: Kidz. ro

Citește și:

Citeste si alte articole pe Kidz. Noi iti recomandam:

Cele mai rele replici rostite de parinti copiilor
Concurs pentru mamici si viitoare mamici
Metode de determinare a ovulatiei

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.