Setari Cookie-uri

Tulburarile de tranzit la copil: Constipatia

Tulburarile de tranzit apar si la varste fragede, prezenta lor fiind relatata medical inca de cand copilul se afla in fasa. Tulburarile de tranzit sunt reprezentate de toate manifestarile care au loc in urma unei digestii anormale, cum ar fi: diareea, constipatia, meteorismul (balonarea), crampele abdominale, defecatie dureroasa (eliminarea scaunului cu direri) etc.

Tulburarile de tranzit apar si la varste fragede, prezenta lor fiind relatata medical inca de cand copilul se afla in fasa. Tulburarile de tranzit sunt reprezentate de toate manifestarile care au loc in urma unei digestii anormale, cum ar fi: diareea, constipatia, meteorismul (balonarea), crampele abdominale, defecatie dureroasa (eliminarea scaunului cu dureri) etc.

Constipatia la copii

constipatia la copii In functie de varsta pe care o are micutul, constipatia poate fi decelata mai greu sau mai usor. Cu cat copilul este mai mic si nu poate vorbi, cu atat sunt mai greu de diferentiat simptomele si semnele clinice de catre terapeut. Insa totodata cu cat copilul este mai mare, cu atat este mai greu ca parintele sa realizeze problemele micutului, fiindca adesea acesta nu le relateaza de rusine. Indiferent de situatie, copilul trebuie educat si trebuie convins sa spuna parintelui atunci cand are vreunul din simptomele tulburarilor de tranzit.

Citește și:

Factorii favorizanti ai constipatiei la copii

Intarzierea de a merge la toaleta. Copiii pot sa refuze sa mearga la toaleta fiindca nu vor decat la cea de acasa, ci nu la una straina, sau poate nu vor sa-si intrerupa joaca. Intarzierea scaunului duce in timp la constipatie, fiindca daca materiile fecale raman un timp mai lung decat ar trebui la nivelul intestinului gros, apa se reabsoarbe si materiile fecale capata o consistenta mare.

Deasemenea alimentatia saraca in fibre si vitamine, precum si lipsa sportului sunt alte cauze ale constipatiei.

Uneori este posibil ca anumite medicamante sa aiba ca efect secundar constipatia, de aceea se recomanda sa intrebati medicul despre riscurile unor medicamente administrate copiilor.

Care este simptomatologia constipatiei la copii?

Simptomatologia constipatiei consta in:
- Dureri abdominale sub forma de crampe;
- Abdomen destins in volum;
- Copilul poate avea chiar stari de greata si varsaturi;
- Scaunele sunt greoaie, dureaza mult si adesea sunt dureroase;
- Copilul poate avea hemoroizi, se chinuie cand este la toaleta, se inroseste, se screme, are dureri mari si adesea nu mai vrea sa mearga la toaleta de frica sa nu-l doara iar. Acesta este un stadiu mai avansat al constipatiei si se creeaza un cerc vicios, fiindca daca micutul se teme sa mearga la toaleta accentueaza si mai mult constipatia.
- Iesirea mucoasei, aceasta devine vizibila;
- Scaune reduse cantitativ sau fragmentate, tari, gleroase;
- Pierderea in greutate la copilul mic.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.