Setari Cookie-uri

Ii lasi sa faca sex acasa?

Cum reactionezi daca fiica ta de 16 ani te roaga sa il lasi pe prietenul ei sa ramana la ea in camera peste noapte? Iata niste intrebari pe care trebuie sa ti le pui ca parinte: Cum ar trebui sa te comporti in conditiile in care iti dai seama ca fata sau baiatul tau si-a inceput deja o relatie sexuala? Sa incurajezi, sau sa descurajezi acest comportament?

Totusi, este bine de stiut cat de importanta este comunicarea. Sa vorbesti cu fiicele si fii tai despre sex este cheia protectiei lor. Totusi, in ciuda bombardamentului cu imagini sexuale care vine din toate directiile, inca ne mai simtim stingheriti atunci cand vrem sa deschidem acest subiect.

“In educatia sexualitatii este foarte important ca adolescentul sa primeasca informatii precise si corecte, despre ambele sexe - informatii sintetizate conform varstei si dorintei sale de cunoastere si cpacitatii de intelegere. Este nedrept sa incercati sa ignorati faptul ca ei sunt constienti de sexualitatea lor, indiferent de varsta la care se afla. Parintii trebuie sa fie pregatiti sa raspunda copiilor lor in mod corespunzator nivelului de expunere si maturitate.

Insa mai intai de toate parintii trebuie sa-si dezvolte de timpuriu o anumite relatie de comunicare si prietenie cu copii lor, sa aiba o atitudine pozitiva fata de sex. Conform unor studii, copiii bine informati in legatura cu anatomia masculina si feminina vor suporta mult mai usor schimbarile fizice si emotionale din timpul pubertatii (...) Educatia sexuala afecteaza in mod pozitiv adolescentul.

In contrast, dramatizarea sexualitatii la adolescenti in familiile traditionaliste, duce la instalarea unei tensiuni intre parinti si copii si le ofera celor din urma prea putine modalitati de a-si dezvolta sexualitatea si de a evita anumite pericole, cum sunt sarcinile nedorite, arata in studiul ei, Amy Schalet.

Totusi, este clar ca parintii trebuie sa puna si bariere, mai ales atunci cand in discutie intra si variabila varstei, explica psihologul Tanya Byron, intr-un articol mai vechi pe aceasta tema. Ea spune ca nu a intalnit niciodata un adolescent de 14 ani care sa demonstreze ca este suficient de matur fizic si psihic, pentru a avea relatii sexuale. “In acest caz, adolescentul poate chiar ar avea nevoie de cineva care sa spuna <<Stop!>>. Asemeni copiilor mici care exploreaza, uneori scapand de sub control, pana in momentul cand intervin parintii pentru a le arata ca nu trebuie sa mearga mai departe, la fel si adolescentii au nevoie sa li se impuna bariere”, considera Byron.

Sursa: Garbo.ro
Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:
Iubirea dintre un introvertit si un extravertit in psihologie: magia contrariilor sau blestemul lor?
Sarut mana, mamica mea draga!
Leapsa pentru parinti: Cum il motivezi pe copil sa citeasca?

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.