Setari Cookie-uri

Incubatorul uman

Care era primul tau instinct cand erai mica si te loveai, te simteai singura sau iti era frica? Plangeai. Dar ca sa iti alini suferinta ce faceai? a) iti luai jucaria preferata in brate b) te luai singura in brate c) iti chemai unul din parinti sa vina sa te ia in brate

Care era primul tau instinct cand erai mica si te loveai, te simteai singura sau iti era frica? Plangeai. Dar ca sa iti alini suferinta ce faceai?
a) iti luai jucaria preferata in brate
b) te luai singura in brate
c) iti chemai unul din parinti sa vina sa te ia in brate

Daca raspunsul la intrebare a fost macar una dintre aceste variante inseamna ca intelegi importanta unei imbratisari si stii sa o oferi atunci cand cineva drag are nevoie de ea.

De-a lungul vietii noastre, avem nevoie de imbratisari pentru a supravietui. Comunicarea tactila este extrem de importanta atat pentru psihicul nostru, cat si pentru organism. Poate ca nu degeaba pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea ne tine la un loc. Ne protejeaza. Ne anunta ce simtim prin milioanele de terminatii nervoase, active si expuse, care pot face diferenta intre o adiere usoara de vant si o atingere plina de dragoste.

Citește și:

O legatura speciala

Cele mai importante legaturi emotionale pe care le avem cu semenii sunt legate de atingere. In primele luni de la nastere cunoastem universul prin simtul tactil. Stim ca mama ne tine in brate. Mai tarziu, in prima zi de scoala, mama ne tine de mana. Cand mai crestem, plangem pe umarul prietenei cele mai bune. Avem apoi parte de prima experienta a dragostei si ne atingem buzele cu cel iubit. Dupa ce ne unim destinele cu el urmeaza ca noi, la randul nostrum, sa devenim mame. Timp de noua luni, ne atingem burtica unde stim ca salasuieste o fiinta mica, lipsita de protective, cu care o sa avem cea mai speciala legatura din toate cate exista. Legatura mama-copil.

Nasterea prematura

Este posibil ca o sarcina sa aduca numeroase complicatii. Nasterea prematura a copilului, de exemplu, este o perioada extrem de dificila pentru parinti. Mama se poate simti vinovata ca nu a putut duce sarcina la capat si nesigura pe ea, gandindu-se ca nu ii va putea oferi pruncului ei tot ce are el nevoie.

Citește și:

Ingrijirea de tip CANGUR

In 1978, din cauza ratei mai de mortalitate din Bogota, Columbia, Dr. Edgar Rey Sanabria, profesor de neonatologie in departamentul de pediatrie al Universitatii Nationale din Columbia a introdus o metoda inovativa pentru a usura munca asistentelor si a combate lipsa de resurse medicale. El a sugerat ca mamele sa isi tina in brate in permanenta (contact piele pe piele) pruncii nascuti subponderali pentru a le tine temperatura corpului sub control si a-I hrani corespunzator. Aceasta tehnica ii scapa pe bebelusi de incubator si pe asistente de munca in exces.

Vizionare placuta


Kudika
1 Martie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.