Calculul ovulatiei. Totul despre zilele fertile

Calculul ovulatiei. Totul despre zilele fertile
Kudika
3 Septembrie 2013

Calculul perioadei fertilei este extrem de important atat pentru femeile care isi doresc sa devina mamici, cat si pentru cele care vor sa evite o sarcina.

Daca iti doresti sa devii mamica sau, dimpotriva, sa previi o sarcina, atunci trebuie sa stii cate ceva despre ciclul menstrual, ovulatie si calculul acesteia, zilele fertile etc.

Ce este ovulatia?

Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, trecand apoi in trompele ovariene si ajungand in uter. Ovulatia reprezinta cea mai fertila perioada din luna, in care femeia poate ramane insarcinata, are loc o singura data pe luna, dureaza 24 de ore, incepe la pubertate si se termina la menopauza.

Ovulul este o celula reproductiva femeiasca si nu traieste mai mult de 3 zile in organele genitale feminine, asa ca poate fi fecundat doar in acele zile. Ovulatia poate fi afectata de stres, boala sau alte cauze si poate avea loc chiar daca nu a fost prezent ciclul menstrual. Un rol important in aparitia ovulatiei il joaca si hipotalamusul si hipofiza.

Citeste si:

Metode de determinare a ovulatiei

Ovulatia si fecundatia

Cand apare ovulatia?

Ovulatia apare cu aproximativ 2 saptamani inainte de inceperea ciclului menstrual, insa poate varia din cauza unor modificari care au loc in organismul femeii sau a duratei menstruatiei.

Iti recomandam si:

Cand se incepe ovulatia

5 Simptome ale ovulatiei:

Mucusul cervical este mai clar si mai abundent

• Dureri in partea inferioara a stomacului

• Dureri de ovare

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri