Black Friday 2018: cele mai bune REDUCERI AICI! [LIVE promoții]
Black Friday 2018: cele mai bune REDUCERI AICI! [LIVE promoții]

Icterul nu este o boala in adevaratul sens al cuvantului, ci semnifica colorartia galbena a tegumentelor si mucoaselor (pielea, conjunctiva ochilor). De regula, icterul apare doar temporar si face parte din dezvoltarea naturala a nou-nascutului, dar uneori poate fi semnul unei probleme mai serioase.

Reduceri de așteptat de Black Friday 2018 la electrocasnice mari si mici!

De ce apare coloratia icterica?

Icterul apare din cauza acumularii de bilirubina in sange, bilirubina rezultata din degradarea globulelor rosii ale sangelui, care sunt constant reciclate si curatate din sange de catre ficat. Astfel ca, daca hematiile sunt distruse intens, poate aparea icterul (icter hemolitic). Ficatul preia bilirubina, o conjuga si o filtreaza in bila, bila care se elimina in intestine. Daca exista vreo tulburare la oricare nivel in acest proces compex poate aparea coloratia icterica.

La nou-nascut, icterul fiziologic apare din cauza ca ficatul sau este inca suficient dezvoltat si pregatit pentru a procesa bilirubina. Astfel ca, in primele zile de viata nivelurile de bilirubina din sange cresc si apare icterul.

Icterul fiziologic apare la majoritatea nou-nascutilor, dar nu necesita atentie speciala, deoarece este temporar, el dispare in cel mult 21 de zile de la nastere, atunci cand ficatul incepe sa-si exercite functia normala.

Icterul persistent

Daca coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor persista peste durata normala, icterul se numeste persistent.

Daca icterul este persistent, atunci el poate fi cauzat de:

• Incompatibilitatea de Rh: daca mama are rh negativ, iar fatul rh pozitiv, celulele mamei pot ataca si distruge hematiile fatului, cauzand anemie hemolitica
• Deficiente hormonale hipofizare sau tiroidiene
• Afectiuni ale ficatului ce implica imposibilitatea eliminarii bilei in intestine (ex: atrezia de cai biliare- caile biliare nu sunt dezvoltate)
• Tulburari genetice ale enzimelor care contribuie la convertirea sau metabolizarea bilirubinei
• Nastere traumatizanta in care bebe ramane cu vanatai sau inghite sange

Specialistii spun ca icterul persistent este mai frecvent la nou-nascutii alaptati decat la cei hraniti cu biberonul, deoarece se presupune ca ar exista o componenta in laptele matern care creste absorbtia de bilirubina din intestine inapoi in sange.

Black Friday 2018 la eMAG: ce mașini se vor vinde + alte produse-surpriză!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: