Setari Cookie-uri

Calendarul vaccinarilor la copil

Inca de la nastere micutul poate prezenta imunitate fata de anumite boli prin anticorpii pe care ii primeste de la mama. Din pacate insa aceasta imunitate nu este pe termen lung, ea disparand inainte ca micutul sa implineasca un an.

Schema vaccinarii la copii:
- La nastere, in primele 24 de ore se administreaza prima doza a vaccinului antihepatitic B
- La 4-7 zile: BCG
- 2 luni: Hepatitic B (doza 2), VPOT, DTP
- 4 luni: VPOT, DTP
- 6 luni: Hepatitic B, VPOT, DTP
- Un an: VPOT, DTP
- 13-15 luni: ROR
- 30-35 luni: DTP
- 7 ani (clasa I): DT, ROR
- Clasa a III-a: VPOT si doza de rapel pentru antihepatitic B (doza care se face pentru mentinerea imunitatii, aceasta se pierde in timp in cazul hepatitei B)
- Clasa a VIII-a: DT, rubeolic – doar pentru fete (datorita posibilitatii sarcinii)
- Clasa a XII-a: antihepatitic B – doza de rapel, apoi se va continua doza de rapel din 10 in 10 ani.

Dintre vaccinurile optionale (destul de numeroase pe piata) unul dintre cele mai frecvent administrate este cel antigripal, care se recomanda anual inca de la varsta de 6 luni. Un alt vaccin intrat de curand in programul de vaccinare optionala (cu dorinta de a deveni obligatoriu) este vaccinul contra HPV.

Citește și:

Care sunt reactiile adverse ale vaccinurilor?

In general acestea sunt neglijabile, manifestate in special la nivel local: tumefiere locala, durere, inrosire, durere in tot membrul, insa acestea dureaza maxim trei zile. Alte efecte mai rare ar fi atonie, diaree, stare generala proasta. In cazul vaccinurilot vii atenuate se poate face chiar boala impotriva careia s-a administrat vaccinul, insa cazurile sunt extrem de rare. De asemenea in cazul unor vaccinuri (in general optionala) exista chiar riscuri (extrem de rare) de letalitate.

Vaccinurile sunt contraindicate in general in cazul unor afectiuni cronice sau boli care se manifesta cu febra mare, in cazul in care se cunoaste ca micutul este alergic la vaccin (de la prima vaccinare cand a prezentat alergia) si copilului nu i se vor mai administra niciodata restul dozelor, precum si in cazul in care se cunoaste din antecedente ca micutul ar fi alergic la cel putin unul din componentele vaccinului, caz cand vaccinul nu va fi deloc administrat, nici macar prima doza.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Kidz.ro

Citeste si alte articole pe Kidz. Noi iti recomandam:

Ce medicamente sunt contraindicate copiilor?

Ce tip de personalitate are bebelusul tau?

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD - THDA)

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.