Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre somnul corect al bebelusului

De multe ori cand parintii sunt intrebati daca bebelusul lor doarme noaptea acestia sunt tentati sa psuna ca nu. De fapt bebelusii dorm noaptea, dar si ziua.

De multe ori cand parintii sunt intrebati daca bebelusul lor doarme noaptea acestia sunt tentati sa psuna ca nu. De fapt bebelusii dorm noaptea, dar si ziua.

Micutul inca nu face diferenta intre zi si noapte si de asemenea stomacelul lui nu este inca suficient de mare incat printr-o masa sa inmagazineze suficient laptic care sa ii tina de foame pentru toata noapte. De fapt, o masa ii asigura nutrientii pentru aproximativ 3-4 ore, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie hranit din nou. Astfel micutul se va trezi din somn plangand sau nu, insa... cu senzatia de foame.

Bebe trebuie sa doarma aproximativ 16 ore pe zi, iar ziua este bine sa il plimbati, sa va jucati cu el, sa ii vorbiti. Nu trebuie lasat ziua sa dorama foarte mult, acesta fiind momentul interactiunii voastre cu el. Il puteti ajuta pe micut sa invete ritmul circadian (zi-noapte) prin activitatile pe care le faceti. Astfel, puteti stabili un program prin care dimineata iesiti la plimbare, la pranz ascultati muzica si va jucati, seara ii soptiti cateva povesti... Aveti grija ca bebe sa fie plimbat cu un carut care are minimul normelor standard de siguranta, este foarte important pentru sanatatea lui.

Citește și:

Apoi in timpul noptii bebelusul trebuie doar sa primesca mancare, fara sa ii vorbiti sau sa va jucati cu el, oricat de tentant ar fi. Astfel micutul va intelege ca noaptea este pentru somn.

Unde si cum doarme bebe?

Multi parinti pentru inceput considera ca este mai bine sa aduca patutul bebelusului in dormitorul lor pentru ca astfel sunt mai aproape de el. Pediatrii nu recoamda ca parintii sa doarma in pat cu bebelusul din motive de siguranta.

De asemenea bebe nu trebuie sa aiba in patut jucarii la care sa poata ajunge, nici macar din plus in timpul somnului, caci ii pot afecta respiratia. Nici jucarii mici care pot fi inghitite sau cu snururi lungi. Cele mai indicate jucarii pentru bebe sunt cele suspendate de patut, colorate si cu lumini pe care doar sa le poata atinge, eventual sa aiba si muzica.

Studiile pediatrice au evidentiat faptul ca cea mai buna pozitie pentru somnul lui bebe este cea pe spate, micutul nu trebuie sa doarma intr-o parte sau pe burtica. Desi aparent pozitia de siguranta este cea pe burtica, totusi bebe risca sa inspire propriul dioxid de carbn sau chiar sa se asfixieze daca baga nasucul in perna.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.