Setari Cookie-uri

Obezitatea la copii

In trecut se considera ca un copil care era gras, dolofan, trosnea de sanatate. Daca vedea cineva un copilas mai slab, il considera plapand, probabil malnutrit si cu o sanatate precara. In timp insa efectele nocive ale obezitatii infantile au fost observate de medici, ajungand ca astazi sa se acorde o importanta deosebita preventiei si tratarii obezitatii infantile.

De asemenea celulele adipoase influenteaza metabilismul insulinei, dezvoltand rezistenta. Copiii cu obezitate infantila prezinta risc foarte mare de a dezvolta diabet zaharat de tip doi la vartsa adulta fata de cei care in copilarie au avut greutate normala (sau sub medie).

Afectarea ficatului de catre grasimi duce la steatoza hepatica si in lant la multe acte afectiuni, ficatul avand peste 300 de functii. Fiactul prelucreaza de exemplu proteinele si le regleaza debitul, influentand cresterea, regenerarea tisulara dar si imunitatea (anticorpii sunt proteine). Sistemul renal va fi afectat de asemenea in timp, la fel si sistemul endocrin si repirator. Vor aparea probleme ortopedice grave, incepand cu coloana vertebrala si genunchii, afectiuni digestive, insa si tulburari psiho-comportamentale. Acesti copii se simt exteriorizati, respinsi, scade stima de sine, nu mai invata bine, devin isterici cu o mare dorinta de afirmare, de a arata ca acest defect nu ii face mai slabi, pot cadea in depresii, pot deveni introvertiti etc.

Citește și:

Cum tratam un copil obez?

Tratarea obezitatii reprezinta 70% responsabilitatea familiei. Oricate sfaturi utile ar oferi medicul, cei care detin controlul sunt parintii. Acestia vor fi sfatuiti intocmai de medicul pediatru care este alimentatia potrivita varstei si sexului copilului precum si intensitatea efortului fizic de care cel mic are nevoie. Este elementar ca nu i se vor permite copilului alimente despre care se stie a fi nesanatoase: fast-food, dulciuri, chips-uri, manacruri prajite. Este de preferabil ca parintii sa nu-si recompenseze copiii prin ducerea la fast-food-uri (de ziua lui ii duc la Mc. de ex), sa le ofere carnea pregatita la cuptor sau pe gratar, sa nu le dea garnitura de cartofi prajiti ci de legume fierte sau cartofi nature, salate, in locul dulciurilor sa li se ofere frcute, salate de fructe si siropuri naturale etc. Parintii mai obisnuiesc sa isi scuteasca de la sport copii, lucuru deosebit de nesanatos pentru cei mici. Stabiliti-i copilului un program sportiv, spre exemplu inscrieti-l la un club sportiv, la inot, la dans sportiv etc.

Citește și:

Sursa: Kidz.ro

Citeste si alte articole pe Kidz. Noi iti recomandam:

Special pentru mamici: masti naturale pentru par

3 urgente medicale ale copilului

7 metode ca sa faci fetita

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.