Setari Cookie-uri

Convinge-l sa faca temele cu placere

Aproape in fiecare seara sau dimineata (in functie de program) copilul sau adolescentul are de efectuat temele pentru acasa. Pentru ca aceasta activitate devine inevitabil o rutina prin efectuarea zilnica si pentru ca necesita efort intelectual poate deveni cu usurinta o munca obositoare, surmenanta, mai ales daca elevul nu are un program de lucuru si o buna organizare. Mai mult decat atat, este foarte greu ca micutul sa fie priceput la toate iar daca sunt materii a caror utilitate nu o intelege va deveni un chin sa invete pentru acestea si sa efectueze temele zilnice.

Fa-i un program

Stabilirea unui program de teme in fiecare zi il va ajuta pe micut foarte mult, pentru ca dupa cateva saptamani de facut teme la aceleasi ore creierul “invata” ca in acel interval de timp va fi solicitat din punct de vedere intelectual, astfel ca se “pregateste” cu jumatate de ora inainte: creste oxigenarea si circulatia cerebrala, sunt mobilizate proteine si se incepe secretia de mediatori nervosi, astfel incat atunci cand copilul se apuca de invatat toate mecanismele de lucru intelectual ale creierului sunt activate, randamentul sau fiind maxim.

Cu ce teme sa incepi?

Nu incepe cu cele foarte grele, ci in special cu cele mai distractive (insa nu foarte). De exemplu cu ceea ce ii place, poate literatura, poate matematica. In primii ani de soala copilul trebuie sa faca mici pauze de creativitate la fiecare jumatate de ora, pauza in care poate desena sau poate gasi asocieri cu lumea reala a ceea ce invata, astfel incat nu va simti ca toata aceasta munca zilnica este una lipsita de sens. Spre exemplu puneti-l sa citeasca subtitrarea la un scurt desen animat sau atunci cand mergeti la bucatarie sa faceti o prajitura (o budinca in 3 minute de exemplu) puneti-l sa va ajute cu socotelile gramajului etc. Temele cele mai dificile pentru copil trebuie sa fie efectuate la mijlocul perioadei de lucru intelectual, de exemplu daca are la 4 materii de facut temele, prima trebuie sa fie cea placuta, urmatoarea cea mai grea si ultima cea mai usoara (cand copilul este obosit deja).

Citește și:

Arata-i utilitatea invataturii

Copilul trebuie sa inteleaga ca nu invata degeaba si ca toate cunostintele pe care le acumuleaza ii folosesc la ceva. Spre exemplu a invatat sa citeasca, astfel poate citi subtitrarea la un desen animat sau la un film ori poate naviga pe internet sau se poate juca pentru ca acum intelege ce scrie pe ecran. De asemenea cand plecati intr-o excursie, de exemplu la mare, verificati cunostintele de geografie ale copilului. Luati-l la cumparaturi si puneti-l sa socoteasca preturile, sa faca comparatii intre preturile alimentelor, sa inteleaga in felul acesta si valoarea banilor precum si modalitati de a face achizitii mai ieftine. Spre exemplu in piata poate invata sa negocieze un pret.

Sursa: Kidz.ro

Citeste si alte articole pe Kidz. Noi iti recomandam:

Special pentru mamici: masti naturale pentru par

Citește și:


3 urgente medicale ale copilului


7 metode ca sa faci fetita

Vizionare placuta


Kudika
11 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.