Setari Cookie-uri

Anticii erau mai in forma decat noi

S-ar putea sa va mire, dar in ciuda conditiilor de azi - alimentatie, suplimente nutritive, dotari de antrenament, medicina - oamenii sunt intr-o forma fizica mai proasta decat cei din antichitate. Aceasta este constatarea Dr. Harry Rossiter, cercetator in domeniul fiziologiei sportive la Universitatea Leeds din Anglia.

Triremele au reprezentat un progres tehnologic imens, permitand atenienilor sa domine marile. Ele aveau o chila puternica, care se termina cu un varf urias, acoperit cu placi de bronz, cu care loveau si gaureau vasele inamice - o tehnica noua in razboiul maritim. Pentru ca impactul sa fie suficient de puternic ele trebuiau sa atinga o viteza foarte mare - de aceea au fost construite astfel incat sa aiba de trei ori mai multi vaslasi decat vasele mai vechi. Asezandu-i pe trei randuri, vasul putea sa aiba o greutate si lungime care sa il faca usor manevrabil.

Trirema folosita in cercetarile Dr. Rossiter - Olympias - a fost construita in 1980 si a purtat flacara olimpica la Pireu, la Olimpiada din 2004.

Un articol de dr. Serban Damian

Sursa: doctor.info.ro

Vizionare placuta


Kudika
10 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.