Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre rozacee?

Cu siguranta ati intalnit persoane cu tenul sensibil care se inroseste usor sau care prezinta zone rosiatice in obraji, pe nas, frunte ori barbie sau poate chiar faceti parte din acele persoane.

Cu siguranta ati intalnit persoane cu tenul sensibil care se inroseste usor sau care prezinta zone rosiatice in obraji, pe nas, frunte ori barbie sau poate chiar va numarati printre acele persoane.

Ce este rozaceea?

rozacee Rozaceea reprezinta o afectiune cronica progresiva a pielii care se caracterizeaza prin aparitia unor dilatatii la nivelul vaselor subcutanate (teleangiectazii) care dau aspectul de rosu/mov, precum si de aparitia cosurilor.

Rozaceea apare cu precadere la adultii trecuti de 30 de ani, dar poate desigur sa apara si la varste tinere, insa aceste cazuri sunt mai rare. Se pare ca femeile sunt mai des afectate de aceasta patologie decat barbatii, insa la barbati rozaceea se manifesta mai intens, mai puternic.

Zonele de aparitie a rozaceei sunt partile convexe ale fetei, in special nasul si obrajii, iar mai rar afecteaza fructea si barbia. De asemenea se pare ca exista diferente pe rase in ceea ce priveste incidenta rozaceei, astfel populatiile din nordul Europi sunt mai afectata fata de cele de la Sud; cel mai putin afectati sunt negrii.

Citește și:

Care sunt cauzele rozaceei?

Cauzele rozaceei nu sunt cunoscute, insa s-au observat legaturi cu urmatorii factori considerati de risc:
- Factori infectiosi: s-a observat o incidenta crescuta a rozaceei la pacientii care sufera de infectii gastrice (Helicobacter pylori) sau intestinale. De asemenea rolul acarianului Demodex foliculorum, parazit care traieste in mod normal la nivelul radacinii firului de par, este controversat, insa prezenta sa in numar mare se pare ca ar agrava boala.
- Factori alimentari: mancarurile fierbinti, grasimile in exces, abuzul de condimente, alcoolul, chiar si excesul de cafeina se pare ca favorizeaza aparitia rozaceei.
- Frigul excesiv;
- Tenul sensibil, acela care se inroseste repede sau prezinta adesea cosuri;
- Soarele excesiv, arsurile solare repetate la nivelul pielii;
- Stresul emotional;
- Afectiuni ale tesutului conjunctiv subcutanat sau afectiuni ale vaselor, fragilitate vasculara;
- Rinoplastia;
- Radioterapia;
- Factorii ereditari;
- Utilizarea de cortizon etc.

Citește și:

Stadiile rozaceei
Rozaceea prezinta mai multe stadii clinice de evolutie care se succed astfel:

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.