Setari Cookie-uri

Slabire sau denutritie? Ai grija ce-ti doresti

Se spune despre o persoana ca este slaba numai atunci cand greutatea sa corporala este sub 80% din cea ideala. Ori de cate ori o persoana slabeste, cu exceptia cazurilor cand doreste acest lucru (prin abtinere de la mancare), ea ar trebui sa se prezinte la medic.

Se intalnesc insa, destul de des, si persoane slabe constitutional, ele facand parte din familii de subponderali, dar perfect sanatoase.

Pentru slabirea ivita in plina sanatate se impune consultul medicului, fara intarziere, mai ales atunci cand ea este insotita de oboseala, pierderea poftei de mancare, temperatura etc.

Pentru castigarea sanatoasa in greutate, persoanele subponderale, dar si convalescentii slabi, pot apela la cateva remedii naturale.

Masuri igienice

• abandonarea fumatului, care, se stie, reduce pofta de mancare

• evitarea cafelei

• respectarea orelor de odihna cu cea mai mare strictete

• la aparitia senzatiei de foame se va consuma paine sau polen (2 sau 3 lingurite)

• mese la ore fixe, cu alimente prezentate cat mai atragator posibil, de preferat cele care se mesteca si se inghit foarte usor

Citește și:

• plimbari, mers pe jos, jogging, sporturi usoare sau alte activitati fizice

Dietoterapie

Alimentatie hipercalorica (reluata progresiv de persoanele convalescente) compusa din: legume, fructe, branzeturi, carne, peste, oua, untdelemn, vin (un pahar la fiecare masa), dulciuri, paste fainoase, struguri (1 kg pe zi), ape minerale, ceaiuri dulci.

In primele zile vor fi consumate alimentele mai usor de digerat (paste fainoase, dulciuri, fructe), valoarea lor calorica fiind crescuta progresiv zilnic cu 100 – 200 de calorii, in felul acesta ajungandu-se la 3500 de calorii pe zi.

Alimente medicament: polen (intre 3 si 5 lingurite pe zi), drojdie de bere (3 – 4 linguri pe zi), condimente (pentru cresterea poftei de mancare).




Cititi articolul integral pe Garbor.ro

Cititi si alte articole pe Garbo. Noi va recomandam:
Despre bolile cardiovasculare si factorii lor de risc
100 de alimente miraculoase pentru organism
11 Semne ca ai racit la ovare

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Iulie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.