Setari Cookie-uri

Despre negi sau veruci - Specialistii ne raspund

Negii sunt produsi de un virus(HPV) care infecteaza celulele din stratul superficial al pielii. Riscul de infectie este mai mare pe zonele in care exista mici rani sau zgarieturi. Negii( verucile) se iau prin contact direct cu o leziune sau indirect de pe o suprafata(podea, lama de ras, prosop) care a venit in contact cu o leziune.

Healthy.ro impreuna cu Regina Maria - Reteaua privata de sanatate va propune sa discutam deschis despre negi (veruci).Pentru ca ne pasa de nevoile si problemele dumneavoastra, va rugam ca pe tema subiectului de fata sa ne scrieti intrebari mai jos, in rubrica de "Comentarii". Dr. Rodica Negreanu, Medic Specialist Dermatologie REGINA MARIA, autoarea articolului curent, va sta la dispozitie cu toate raspunsurile de care aveti nevoie.


De ce apar negii?Negii sunt produsi de un virus(HPV) care infecteaza celulele din stratul superficial al pielii. Riscul de infectie este mai mare pe zonele in care exista mici rani sau zgarieturi. Negii( verucile) se iau prin contact direct cu o leziune sau indirect de pe o suprafata(podea, lama de ras, prosop) care a venit in contact cu o leziune.

Cum arata negii?Verucile se localizeaza frecvent pe dosul mainilor sau in jurul unghiilor. Apar ca ridicaturi aspre, cu puncte negricioase pe suprafata.


Negii care se localizeaza pe talpi(verucile plantare) sunt obligati din cauza presiunii sa se dezvolte spre profunzime si devin frecvent durerosi.


Verucile plane sunt foarte mici(1-3 mm), turtite, se localizeaza mai frecvent pe fata si pot ajunge foarte numeroase.


Negii care apar in zona genitala(condiloamele acuminate) sunt transmisibili pe cale sexuala. Leziunile de pe mucoasa genitala sunt excrescente de culoare roz asemanatoare unei creste de cocos, leziunile de pe piele pot sa aiba culoare maro si sa semene cu niste alunite.

Cum se trateaza negii?In cazul copiilor 50% din veruci se vindeca si fara tratament in 6 luni. La adulti verucile tind sa fie mai persistente.


Pentru ca sunt contagiosi, inestetici si uneori durerosi este de preferat sa tratam negii.


Simpla acoperire a negilor cu un plasture sau banda izolatoare timp de 24 de ore pe zi timp de mai multe zile este utila.


Tratamentul chimic consta in aplicarea de preparate cu acid salicilic, 1 data pe zi timp de mai multe sapatamani. Pentru ca tratamentul sa fie eficient se inmoaie pielea in apa apoi cu ajutorul unei pile se indeparteaza un strat superficial din veruca si se aplica solutia cu acid salicilic strict pe leziune, lasand-o sa se usuce. Se repeta operatiunea in fiecare seara dar daca zona devine rosie si dureroasa trebuie sa intrerupeti tratamentul pentru cateva zile.
Citește și:

Kudika
29 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.