Setari Cookie-uri

Cum ne ingrijim pielea iarna daca avem psoriazis

Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu un rol foarte important in apararea organismului de factorii externi. Practic, pielea functioneaza ca o bariera intre organism si mediul exterior.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, inflamatorie, caracterizata prin aparitia pe piele a unor placi rosiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt: scalpul, coatele, genunchii, dar aceasta afectiune poate afecta si alte zone precum palmele, talpile, pliurile, unghiile si uneori articulatiile. Psoriazisul este o afectiune sistemica, auto-imuna si nu este contagios. In Romania aceasta boala afecteaza aproximativ 400.000 de persoane, de orice varsta si orice sex, in timp ce la nivel mondial afecteaza aproximativ 4% din populatia globului.

Conform statisticilor, pacientii cu psoriazis sunt deseori marginalizati social si se confrunta adeseori in viata de zi cu zi cu probleme care le afecteaza calitatea vietii si ii determina sa se izoleze.

Citește și:

Astfel, 47% dintre persoanele care traiesc cu psoriazis moderat si sever au declarat ca au fost afectati mai mult de frica de ceea ce vor crede altii despre boala lor decat de provocarile fizice asociate cu boala. In acelasi timp, de 3 ori mai multi pacienti cu psoriazis sever relateaza relatii sociale alterate comparativ cu persoanele sanatoase iar numarul celor care isi pierd locul de munca din cauza acestei boli este de 5 ori mai mare decat in cazul unor persoane sanatoase. Poate tocmai din acest motiv, 5,5% dintre pacientii cu psoriazis au avut tentative de suicid in comparatie cu o rata de 2,4%– 3,3% pentru alti bolnavi.

In sprijinul persoanelor afectate psoriazis, Societatea Romana de Dermatologie si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune au demarat anul acesta campania “Stop prejudecatilor!”, cu rolul de informare si educare a pacientilor cu psoriazis, dar si a opiniei publice in general. Persoanele care intra in contact cu cineva care sufera de psoriazis, trebuie sa inteleaga ca aceasta afectiune este autoimuna si nu se transmite prin contact sau prin atingere, de aceea nu ar trebui sa se fereasca de interactiunea cu acestia.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.