Setari Cookie-uri

Efectele negative ale cosmeticelor

Ne-am gandit adesea ce cosmetice ar reusi sa ne ascunda mai bine imperfectiunile, care creme ne-ar face tenul "perfect" sau ce mascara ar transforma privirea noastra intr-una de neuitat.

In ceea ce priveste ingrijirea parului, situatia nu e nici ea foarte „roz”. Aproape toate produsele de styling si curatare contin elemente de curatare de origine chimica ce lasa un aspect lucios, sanatos, dar in acelasi timp deshidrateaza, slabesc rezistenta firelor de par si le grabesc degradarea. De fapt, cantitatea de agenti de curatatare folosita este si ceea ce face diferenta dintre sampoanele pentru diferite tipuri de par. Respectivele componente se depun pe firul de par si pe scalp impiedicand aparitia uleiurilor naturale. Acestea din urma, chiar daca nu lasa tocmai o imagine de invidiat asupra parului contribuie la mentinerea vitalitatii acestuia. Deci, ce preferi: un par sanatos sau unul aratos? Desi tentatia inclina balanta catre a doua varianta, gandeste-te bine inainte sa iei o decizie.

Nici macar cosmeticele care se lauda cu proprietatea de a nu contine parfum in ideea exluderii posibilitatii aparitiei iritatiilor nu sunt 100% sigure. Asta pentru ca, in ciuda inexistentei unei miresme sesizabile ele contin substante menite sa „ascunda” mirosul specific celorlalte ingrediente. De cele mai multe ori asta inseamna deci un efect cel putin la fel de ingrijorator ca si in primul caz doar ca ceva mai...”subtil”.


Cand vine vorba despre zona ochilor, situatia trebuie tratata cu si mai multa seriozitate. Orice clipa de neatentie poate insemna o rana, aparent minora pentru ochi. Un creion dermatograf neascutit sau o periuta de la mascara pot atinge cu usurinta corneea si de aici complicatiile sunt nenumarate. De aceea e recomandabil sa evitam folosirea in comun a mascarei sau machiajul facut in graba intr-o oglinda micuta si fara o lumina destul de puternica, sa ne inlocuim periodic cosmeticele daca primele semne ale uzurii au inceput sa apara, sa folosim produse de demachiere speciale pentru fiecare zona sensibila sau sa avem grija sa nu aplicam mascara si la baza genelor marind in acest fel riscul ajungerii acesteia in interiorul ochiului.

Pe scurt, in „lumea” cosmeticelor „minunile” nu exista decat in limbajul publicitar al producatorilor. Pentru noi toate insa avantajele trebuie corelate in permanenta cu efectele negative. Si abia atunci cand intrebarea „Merita oare sa fac compromisuri in detrimentul pielii mele?” isi va gasi raspunsul, vom stii ce, cum si cand sa alegem.

Un articol de Raluca Mateiu

Sursa: Kudika.ro



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.