Setari Cookie-uri

Mi-au aparut primele fire albe!

Aparitia primelor fire albe reprezinta un moment socant pentru fiecare dintre noi. Cu siguranta depistarea lor ne duce cu gandul la batranete. Totusi, aparitia incaruntirii nu este obligatoriu legata de varsta. Este adevarat ca de la un numar de ani (peste 50) depigmentarea firelor de par se datoreaza proceselor de senescenta ce se desfasoara in intreg organismul, insa nu este obligatorie o corelare a varstei cu aceasta depigmentare.

- Somnul are efecte importante in intreg organismul. El este de asemenea strans legat de hormonii de stres, a caror reglare se face in timp ce dormim. Insomnia sau numarul insuficient de ore de somn accelereaza aparitia firelor albe.

- Socurile emotionale determina reactii cu ecou in toate sistemele organismului, printre care si incaruntirea parului.

- Factori de mediu: poloarea, expunerea exagerata la soare duc in timp la depigmentarea firelor de par. In ciuda zvonurilor ce sustin ca soarele are efecte pozitive in cazul parului gras, totusi o expunere prelungita si lipsa produselor de protectie solara pentru par au urmari degenerative asupra firului de par.

- Tulburari metabolice, migrenele, depresia nervoasa ori disfuntiile hormonale reprezinta toate factori acceleratori ai depigmentarii parului.

- Factori medicamentosi

- Anomalii congenitale in pigmentarea parului. In aceste cazuri copiii prezinta inca de la nastere suvite de par alb.

- Nu in ultimul rand varsta, odata cu care apar procese degenerative, de senescenta ce se manifesta si la nivelul firului de par prin scaderea sintezei de melanina.

Cum mascam firele albe?

Acestea nu pot fi mascate decat prin acoperirea cu diverse produse cosmetice. Pot fi folosite metode de colorarea a parului mai simple, cum ar fi gelurile colorate ce contin pigmenti ori diverse tipuri de mascara. O metoda pe timp mai lung ar fi vopsitul parului. Puteti adopta solutia “ton sur ton”, care este de preferat deoarece nu contine amoniac. Produsele de acest gen acopera peste 50% din firele albe si dau parului un aspect si o culoare cat mai naturala. Puteti recurge si la vopseaua obijnuita, care insa este mai nociva pentru firul de par. Exista pe piata cosmeticelor si produse naturiste, acele vopsele de par obtinute din plante care sunt mai delicate cu firele de par.

Un articol de Iulia Dibu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.