Setari Cookie-uri

Pielea uscata

Pielea uscata este o suferinta frecvent intalnita, mai ales iarna cand umiditatea din mediu este scazuta. Se mai pot adauga temperatura mica, vantul rece, fumul de tigara, toate acestea putand agrava o suferinta tegumentara care de multe ori este consecinta normala a procesului de imbatranire a pielii (scaderea numarului de glande sebacee). Poate fi insotita sau nu de alte afectiuni dermatologice.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa evite baile prelungite, nu mai mult de 10 minute in 24 de ore sau sa aleaga dusul in locul unei bai relaxante care poate intensifica pierderile lipidice din piele si agrava afectiunea. Baia sau dusul trebuie sa se faca cu apa calduta si nu foarte fierbinte. Sapunul trebuie folosit cu atentie pentru ca are efect de emulsionare si solubilizare a uleiurilor din tegument. Se recomanda folosirea sapunurilor cu componente hidratante care nu usuca pielea mai mult si cu ph-ul cat mai apropiat de cel al pielii.

Dupa baie este bine sa se evite strergerea prea viguroase a zonelor afectate si se recomanda aplicarea unor creme emoliente sau uleiuri de corp care au rolul de a mentine apa la nivelul pielii. Aceasta se poate repeta de mai multe ori in timpul zilei, in special in portiunile de piele care au tendinta de a se usca mai repede, precum mainile si picioarele sau atunci cand pielea devine usturatoare sau pruriginoasa. Exista mai multe tipuri de produse hidratante pentru corp: unguente, uleiuri, creme si lotiuni, enumerate in ordinea descresterii puterii de hidratare.

Dermatita rosie se trateaza prin aplicarea locala a unui preparat cortizonic timp de 5 - 15 zile. Desi se pot elibera si fara reteta, este bine ca inainte sa consultati un dermatolog care va identifica suferinta dumneavoastra si va indica tratamentul corect. Multe antiinflamatoare topice, creme sau unguente, pot agrava suferinta prin iritarea tegumentului uscat sau aparitia unor reactii alergice. Cremele antipruriginoase care contin mentol sau camfor pot ameliora simptomatologia insa nu se adreseasa cauzei bolii asa incat nu pot constitui baza tratamentului.

O alta recomandare este asigurarea unei umiditati optime in mediul ambiant de acasa sau de la birou. Pentru asta puteti folosi un umidificator sau puteti plasa recipiente cu apa pe calorifer.

Bibliografie: Uihealthcare.com

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.