Setari Cookie-uri

Monturile, problema estetica si functionala

Una dintre problemele estetice ale picioarelor, care produce discomfort si impune alegerea atenta a articolelor de incaltaminte pentru ascunderea sa, este hallux valgus sau monturile.

Una dintre problemele estetice ale picioarelor, care produce discomfort si impune alegerea atenta a articolelor de incaltaminte pentru ascunderea sa, este hallux valgus sau monturile.

Hallux valgus reprezinta proeminenta osului metatarsian corespunzator degetului mare (halucele), prin deplasarea sa catre interior, asociata cu deplasarea degetului mare catre celelate degete si deformarea progresiva a acestora.

Desi sunt specifice femeilor, monturile pot aparea si la barbati, insa in acest caz sunt manifestari ale unor boli precum diabet, zaharat, artrita, guta.

Cauze:

Sunt mai multi factori responsabili din combinatia carora poate rezulta aceasta deformare a piciorului:
• Anumite tipuri constitutionale – piciorul plat, deget mare foarte lung;
• Laxitatea ligamentelor, influentata de hormoni;
• Boli reumatismale;
• Traumatisme in antecedente;
• Incaltamintea incomoda, stramta, foarte ingusta, cu tocuri poate agrava un hallux valgus preexistent;
• Istoric familial – in 50% din cazuri afectiunea poate fi mostenita;
• Obezitatea

Citește și:

Simptome:

Simptomele acestei boli includ pe langa deficitul estetic multe probleme functionale: durere, deformarea piciorului, deformarea mersului. Durerile apar atat in mers cat si in repaus.

Hiperkeratoza sau „batatura” de la nivelul montului este frecvetna si indica o presiune plantara. In cele mai multe cazuri apare si o inflamatie a pielii, mergand pana la bursite sau infectii foarte grave.

Deformarea evolueaza inevitabil, in ritm lent sau mai accelerat, in functie de tipul afectiunii:
• Forma congenitala, aparuta la varsta adolescentei, evolueaza mai lent si devine dureroasa in jurul varstei de 40 de ani;
• Tipul static apare in jurul menopauzei si are o evolutie rapida catre o deformare complexa.

Tratamentul:

Are ca scop atat redarea functionalitatii dar si restabilirea unei anatomii estetice si armonioase a piciorului. Tratamentul care poate rezolva aceasta problema este doar chirurgical, insa pot fi luate cateva masuri pentru ameliorarea suferintei:

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.