Setari Cookie-uri

Metode de inlaturare a cicatricilor

Pielea este organul care imbraca si protejeaza tot corpul, motiv pentru care este expus la numeroase traumatisme. Accidente precum arsurile, taieturile sau operatiile chirurgicale pot provoca leziuni ale pielii, urmate de formarea de tesut cicatricial in diverse parti ale corpului.

Decizia tratamentului:

Multe cicatrici, care initial sunt mari si respingatoare, se micsoreaza in timp si devin mai putin evidente. De aceea specialistii recomanda urmarirea lor pentru o perioada de timp si in functie de evolutia lor catre estompare se poate lua decizia unui tratament.

Tratamentele posibile pentru inlaturarea cicatricilor:

Tratamentul cicatricilor variza in functie de mai multi factori. Cele mai utilizate terapii includ:

Creme, unguente sau geluri. Aceste produse pot fi folosite pentru tratarea cicatricilor rezultate din incizii chirurgicale sau diferite rani care au lezat tegumentul. Deseori se prescriu corticosteroizi si antihistaminice pentru cicatricile care produc mancarime si sunt foarte sensibile.

Indepartarea chirurgicala. Exista mai multe optiuni pentru tratarea cicatricilor profunde, alegerea terapiei facandu-se in functie de particularitatile fiecarui caz: grefe de piele, excizii chirurgicale, dermabraziune, chirurgie laser. Grefele de piele sunt utilizate frecvent in cazul cicatricilor provocate de arsuri. Cicatricile care impiedica o buna mobilitate a unor parti ale corpului pot fi indepartate chirurgical. Cicatricile recente, survenite dupa o interventie chirurgicala, o operatie estetica, un tratament cosmetic, trebuie urmarite cel putin un an inainte de a lua decizia tratamentului lor, pentru ca majoritatea se estompeaza si devin mai putin evidente.

Citește și:

Injectiile. In cazul cicatricilor protruzive, in relief, precum cele cheloide si hipertrofice, o solutie o reprezinta injectiile cu corticosteroizi. Acestora se pot alatura si alte metode terapeutice, pentru un rezultat satisfacator. Alte tipuri de injectii, precum cele cu colagen, pot fi folosite in anumite imprejurari, insa rezultatele oferite de obicei nu sunt permanente.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.