Setari Cookie-uri

Calculii biliari sau pietrele la fiere

Vezica biliara sau fierea cum este denumita in limbajul popular este un saculet care se afla sub ficat, in partea anterioara si in care se acumuleaza sucul buliar secretat de celulele hepatice pentru a fi apoi varsat in abdomen fiindca sucul biliar are rol in digesti grasimilor.

Vezica biliara sau fierea cum este denumita in limbajul popular este un saculet care se afla sub ficat, in partea anterioara si in care se acumuleaza sucul biliar secretat de celulele hepatice pentru a fi apoi varsat in abdomen fiindca sucul biliar are rol in digestia grasimilor.

litiaza biliara Calculii biliari apar atunci cand colesterolul si alte sbstante care intra in alcatuirea bilei cristalizeaza, formand “pietrele” la fiere. Dimensiunile calculilor biliari variaza de la un bob de orez pana la dimensiunile unei mingi de golf.

Simptomatologia litiazei biliare

Adesea litiaza biliara este asimptomatica, uneori putand sa apara un singur puseu dureros, fara a mai fi urmat de un altul la scurt timp. In stadii avansate, litiaza biliara devine simptomatica si pacientul are urmatoarele simptome:
- durere in zona abdominala, poate fi difuza, in general pacientul o resimte fie in capul pieptului, in zona stomacului, fie in dreapta sub coaste; durerea poate iradia in umarul drept
- Uneori durerea poate fi atipica, pacientul simtind-o in partea dreapta, dar in spate, sau ca o linie ce taie abdomenul (durerea in bara) care de obicei este specifica pancreatitei;
- Daca piatra obstrueaza caile bilare, atunci se produce icterul, reprezentat prin colorarea in galben a tegumentelor sau mucoaselor, bine observabil la nivelul ochilor, limbii, palmelor etc;
- Scaunele sunt mai moi si mai galbene si pot sa apara tulburari de tranzit;
- Uneori apare starea de greata cu varsaturi.

Citește și:

Riscul calculilor biliari este de inflamatie, ceea ce duce la colecistita. Astfel, pe langa simptomele de mai sus, pacientul mai face si febra, frisoane, prezinta o stare generala alterata si toate simptomele unei infectii.


Diagnosticul litiazei biliare

Diagnosticul se pune printr-o serie de analize de sange si imagistice. Analizele de sange pot fi reprezentative prin valorile bilirubinei, iar cele imagistice pot decela prezenta calculilor in colectist (ecografie abdominala, RMN, CT, Colangiopancreatografia endoscopica retrograda, Scintigrafia radioizotopica etc.).

Cum se trateaza litiaza biliara?

Atunci cand nu este simtpomatica sau calculii nu sunt foarte mari se asteapta sa se observe evolutia afectiunii, uneori calculii se pot “dizolva”. In cazul in care calculii impun riscuri sau obstrueaza caile biliare si pacientul face icter ori se inflameaza colecistul se recomanda tratamentul chirurgical. In functie de complexitatea interventiei, se poate opera laparoscopic sau prin sonda ori prin deschidere la nivelul abdomenului.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    4 Februarie 2010
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.