Setari Cookie-uri

Parazitul care iti ataca ficatul

Fascioloza, distomatoza sau galbeaza mare a ficatului este o boala parazitara ce afceteaza puternic ficatul si se datoreaza infestarii omului cu Fasciola hepatica, in trematod (tip de vierme parazitar) in forma de frunza.

Fascioloza, distomatoza sau galbeaza mare a ficatului este o boala parazitara ce afceteaza puternic ficatul si se datoreaza infestarii omului cu Fasciola hepatica, in trematod (tip de vierme parazitar) in forma de frunza.

fasciola hepatica Care este ciclul Fasciolei Hepatice?

Parazitul se inmulteste prin spori care prezinta un pinten si sunt foarte rezistenti in mediu. Atunci cand ajung in mediu umed si este o temperatura suficient de ridicata in aer (18-20 de grade) acestia se transforma in larve asemanatoare miriapodelor, cu o viteza foarte mare de deplasare si care au un tropism fantastic pentru gazda lor initiala – melcii care traiesc in zona baltilor (limnea). In melci isi desfasoara urmatorul ciclu de dezvoltare, urmand apoi sa fie eliminati si sa se ataseze pe iarba, legume etc.

Din acest stadiu urmatorul organism gazda este un mamifer care consuma verdeata infestata. Asa ajunge si in organismul uman, prin consumul unor salate sau plante medicinale de exemplu care au fost infectate si nu au fost corect spalate.

Citește și:

In organismul uman parazitul ajunge in intestine si de aici patrunde in sange si merge direct spre ficat, hranindu-se cu o cantitate mare de sange. Apoi perforeaza fascia hepatica si patrunde in interiorul parenchimului hepatic care reprezinta un mediu ideal de dezvoltare pentru fasciola fiindca ficatul reprezinta, printre alte multe functii, si pe aceea de rezervor sanguin. Acestea sunt formele mai tinere de Fasciola, iar cu cat se maturizeaza, migreaza spre caile biliare pe care le infunda mecanic prin dimensiunea lor mare (3-5 cm) si unde continua sa se hraneasca cu sange si bila secretata de ficat, dar si cu hepatocite (celule hepatice).

Distructiile tisulare sunt astfel masive si boala evolueaza adesea in faza acuta, iar prin infundarea cailor biliare omul face icter – galbeaza – i se coloreaza pielea in galben pentru ca bilirubina nu mai ajunge in vezica biliara de unde se varsa in intestine ci se reintoarce retrograd in sange.

Citește și:

Simptomatologia infectiei cu Fasciola Hepatica

Initial persoana infectata se simte rau, astenica, face febra, ulterior simte dureri puternice in zona ficatului. Ulterior, cand parazitul ajunge in caile biliare, pacientul prezinta icter.

Analizele sanguine arata afectare hepatica si pierdere importanta de elemente figurate ale sangelui, anemie. De asemenea parazitul prezinta hipereozinofiile, mai exact cresterea peste limita a unui tip de globule albe din sange. Hipereozinofilia este specifica infectiilor parazitare, dar nu poate evidentia si tipul parazitozei.

Vizionare placuta


Kudika
18 Mai 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.