Setari Cookie-uri

Tinerii - din ce in ce mai afectati de bolile inflamatorii intestinale

Boala colonului iritabil, dar si alte boli inflamatorii intestinale sunt din ce in ce mai frecvente in randul tinerilor!

Comunicat de presa

Desi bolile inflamatorii intestinale (BII) pot aparea indiferent de varsta, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. In ultimii ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut in randul tinerilor, inclusiv la copii si adolescenti.

boli inflamatorii intestinale si collon iritabil Predispozitia genetica este doar una dintre cauzele aparitiei bolilor. Cei mai importanti factori declansatori sunt legati de mediu si de stilul de viata. Factori precum fumatul, antibioticele in exces, alimentatia sau stresul afecteaza flora intestinala intr-un mod de cele mai multe ori ireversibil.

Sunt tanara si este normal sa ma pot bucura de viata, insa suferinta fizica, controalele repetate in lipsa unui diagnostic clar si faptul ca eram legata foarte mult de casa m-au determinat sa renunt la tot ceea ce tinea de viata mea sociala. In momentul in care am fost diagnosticata cu BII, viata mea s-a schimbat radical. Cu ajutorul unor medici extraordinari si a unui tratament adecvat, am reusit sa tin boala sub control si incet, incet, sa-mi reiau viata pe care o aveam inainte. Este foarte important sa inveti sa traiesti cu boala si sa te lupti pentru o viata normala. Ii sfatuiesc pe toti cei bolnavi sa cunoasca si alte persoane cu aceeasi afectiune si sa se inscrie intr-o asociatie de pacienti, pentru ca pot invata foarte mult din experienta altora si pot sa treaca mult mai usor peste provocarile bolii atunci cand si alti pacienti le sunt alaturi”, explica Maria, 25 de ani, pacient cu boala Crohn, membru al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

Citește și:

„In cazul bolilor intestinale inflamatorii, din care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, una dintre problemele majore este legata de diagnosticare. In foarte multe situatii, pacientii trec prin mai multe examinari inainte de a primi diagnosticul corect. Pot trece cateva luni sau chiar ani, intrucat simptomele BII sunt insuficient cunoscute iar uneori simptomatologia poate fi comuna cu a altor afectiuni ale tractului gastrointestinal. Cu o diagnosticare corecta si un tratament adecvat stabilit de comun acord cu medicul curant, pacientii cu BII pot avea o viata normala. In plus, acestia nu vor avea nevoie de spitalizari frecvente, ceea ce va reduce din costurile suportate de sistemul de sanatate”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Citește și:

Jumatate dintre pacientii cu BII experimenteaza frecvent recidive ale bolii si de multe ori manifesta si alte afectiuni intestinale. Aproximativ 53% dintre pacientii cu boala Crohn necesita spitalizare la 10 ani dupa diagnosticare, 30-50% dintre pacienti au nevoie de interventii chirurgicale si pana la 20% dintre acestia necesita o a doua operatie in 5-10 ani. In cazul a 20-40% dintre pacienti, BII sunt asociate cu aparitia unor altor afectiuni, precum cele ale ochilor, articulatiilor sau pielii.

Foto@Depositphotos

Vizionare placuta


Kudika
6 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.