Setari Cookie-uri

Colonul iritabil - o tulburare tot mai frecventa

Cu fiecare zi care trece, observ o imbunatatire privind starea mea de sanatate, pentru ca medicii si pacientii pe care i-am cunoscut prin intermediul APAA au facut posibil un lucru care pentru mine era deja pierdut: mi-au redat sanatatea si pofta de viata.

Rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH)

Aceasta afectiune poate cauza ulcere in colon si poate duce la complicatii care pun in pericol viata pacientului.
RCUH se manifesta prin inflamatii prezente la nivelul rectului si al colonului, ceea ce duce la diaree, sangerari rectale si crampe abdominale.
Cel mai frecvent diagnosticati pacienti cu RCUH au intre 35-40 de ani, dar boala poate aparea la orice varsta.

Numarul pacientilor cu boli inflamatorii intestinale (BII) a crescut de 5-10 ori comparativ cu 2002

Conform estimarilor specialistilor, in Romania, numarul total al persoanelor care sufera de BII in 2013 este de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Din totalul de 5.000 de pacienti diagnosticati cu BII la noi in tara, doar 20% figureaza in Registrele Nationale.

Prof. Dr. Mircea Diculescu, Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie explica: „Cresterea numarului de pacienti cu BII este legata de mai multi factori, printre care se numara: alimentatia dezechilibrata, stilul de viata, folosirea irationala a antibioticelor, imunizarile repetate. Totusi, unii factori declansatori ai bolii raman in continuare necunoscuti, pentru ca vorbim de o boala autoimuna. In acest moment, numarul persoanelor care sufera de BII este unul estimativ si este foarte posibil ca multi pacienti sa fie in continuare nediagnosticati. Acest lucru se intampla pentru ca simptomele si manifestarile acestor boli sunt variate si comune cu ale altor afectiuni – dureri abdominale, stare de oboseala, pierdere in greutate, diaree timp de zile sau saptamani intregi. Astfel, de la aparitia primelor simptome, pana la diagnosticarea finala, pacientul trece prin multiple examinari, fara sa mai vorbim ca multi renunta sa se mai prezinte la medic pentru ca le este greu sa admita ca sunt bolnavi. Indemnul meu catre toti pacientii care sufera simptome dintre cele enuntate este sa se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect si o schema de tratament adecvata fiecaruia.”

Citește și:

La nivel mondial, mai mult de 5.000.000 de persoane sunt diagnosticate cu BII, dintre care cele mai raspandite sunt Boala Crohn si Rectocolita ulcero-hemoragica. Dintre acestia, aproximativ 3.000.000 de pacienti traiesc in Europa, in special in nordul Europei, insa prevalenta bolii continua sa creasca in tarile din Sudul si Estul continentului. Chiar daca afecteaza persoane de toate varstele, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. In ultimii ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii si adolescenti. In cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasa intrucat afecteaza procesul de crestere si dezvoltarea acestora.

In contextul Zilei Internationale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcata anual pe 19 mai, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) lanseaza cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisa de patru pacienti care sufera de BII - Maria, Razvan, Ana-Maria si Raul. Cartea isi propune sa atraga atentia asupra bolilor inflamatorii intestinale si a importantei diagnosticarii corecte a acestora, pentru a-i ajuta si pe alti pacienti sa inteleaga mai bine boala si modul in care pot lupta cu ea, urmand exemplul celor care au reusit sa faca acest lucru. Alaturi de povestile pacientilor, cartea include interviuri cu medici gastro-enterologi care vorbesc despre dificultatile bolii si solutiile de tratament pe care le-au recomandat pacientilor de-a lungul timpului.

Citește și:

Rozalina Lapadatu, Presedintele APAA, declara: „Bolile inflamatorii intestinale schimba viata pacientilor din toate punctele de vedere, atat fizic si psihic, dar si la nivelul vietii profesionale si personale. Pacientii cu BII se considera o povara pentru familie si pentru societate, iar pentru ca multi dintre ei nu mai pot munci, devin o povara pentru intregul sistem. Prin aceasta carte, ne-am dorit sa fim alaturi de pacienti si sa le impartasim povestea si altora care trec printr-o experienta asemanatoare si sa le aratam ca se poate lupta cu boala, ca exista speranta si ca pot avea din nou o viata normala, daca nu renunta si urmeaza tratamentul corect si adecvat.”

„Cu fiecare zi care trece, observ o imbunatatire privind starea mea de sanatate, pentru ca medicii si pacientii pe care i-am cunoscut prin intermediul APAA au facut posibil un lucru care pentru mine era deja pierdut: mi-au redat sanatatea si pofta de viata. Normalitate inseamna sa nu ramai prizonierul durerii tale si bolii, ci sa-ti doresti din tot sufletul sa mergi mai departe si sa nu te lasi batut, pentru ca pana la urma poti sa te bucuri de viata chiar daca esti bolnav. Eu sunt un exemplu viu in acest sens.”, spune Maria – pacient BII, unul dintre autorii cartii.

Citește și:

    Lansarea cartii „Autografe pe curcubeu” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”, campanie desfasurata de APAA pentru pacienti pe tot parcursul anului 2013, cu scopul de a atrage atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase, dar si sa-i ajute pe pacienti sa accepte boala si sa acorde mai multa importanta starii de spirit pozitive, pentru a avea o viata normala.

    Vizionare placuta


    Kudika
    23 Mai 2013
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.