Setari Cookie-uri

Pietre sau namol la FIERE? Despre afectiunile vezicii biliare

Sexul feminin este mai predispus afectiunilor biliare: afla ce spun medicii!

Litiaza biliara - manifestari

In cazul in care afectiunile biliare se manifesta simptomatic, disconfortul abdominal prin balonari, sensibilitatea dureroasa abdominala de diverse grade, tulburari ale tranzitului intestinal, gustul amarui accentuat de mese mai bogate sau de anumite alimente considerate mai indigeste de organismul nostru, reprezinta modalitati prin care atat sludge-ul biliar (malul biliar) cat si litiaza (calculii) isi pot exterioriza prezenta.

colica biliara

Colica biliara, durerea abdominala mai accentuata, mai persistenta ca intensitate si ca durata, cu localizare in general in zona dreapta superioara a abdomenului cu iradiere spre zona centrala superioara abdominala sau spre posterior spre varful scapulei (= omoplat) reprezinta manifestarea cea mai suparatoare si care cu siguranta directioneaza pacientul catre medic.

Citește și:

Colica biliara se poate repeta la intervale extrem de variabile de timp iar daca se dovedeste ca litiaza biliara (pietrele de la fiere) sunt cauza colicii biliare, in general dupa remisiunea colicii biliare, atitudinea medicala este ca la un moment ales, tinand cont de diferiti factori ce pot varia in functie de pacient, sa se intervina chirurgical prin modalitati ce pot presupune excluderea doar a calculilor sau colecistectomia (se exclude chirurgical colecistul ce contine calculi).

Asa cum cauzele favorizante litogenetice (formatoare de litiaza biliara) pot fi destul de variate, modalitatile de prezentare a calculilor (a asa ziselor „pietre de la fiere”) pot fi chiar cu mult mai variate – modalitatile de prezentare imagistica (de vizualizare prin diferite metode diagnostice imagistice) fiind de fapt in anumite cazuri destul de interpretabile.

Citește și:

In functie de simptomele prezentate de pacient si de legatura ce se poate stabili cu diagnosticul ecografic, poate fi necesara efectuarea de investigatii suplimentare in scopul stabilirii unui diagnostic etiologic (diagnostic al cauzei ce determina afectiunea respectiva) ce poate fi urmat de stabilirea unei atitudini terapeutice orientate.

***

Un articol de dr. Daniela Cocu, Medic Specialist Medicina Interna la Centrul Medical MEMORMED

Dr. Daniela Cocu este medic cu dubla specialitate: Epidemiologie si Medicina Interna, avand competenta in Ecografie Generala.

Foto: colica biliara @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.