Setari Cookie-uri

Hepatita, o boala care face anual peste 1 milion de victime

Hepatita este o inflamatie a ficatului cauzata de un virus. Adesea subestimata, hepatita este o boala care afecteaza din ce in ce mai multa populatie din intreaga lume. Studiile confirma un numar alarmant de peste 500 de milioane de persoane la nivel global care sufera de o forma de hepatita. In plus, hepatitele virale sunt raspunzatoare de moartea a aproximativ 1 milion de oameni in fiecare an, in intreaga lume.

Hepatita C (HVC) se transmite in principal prin contactul cu sange infestat si, in cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la nastere. Spre deosebire de primele 2 tipuri de virusuri, in cazul HVC, organismul nu este capabil sa lupte singur impotriva infectiei, aceasta devenind cronica. Bolnavii se confrunta adesea cu ciroza sau aparitia cancerului de rinichi dupa 15-30 ani de boala.

Preventie: In prezent nu exista un vaccin impotriva HVC, preventia putand fi posibila numai prin reducerea riscului de expunere la factorii declansatori. Este obligatoriu sa fie respectate aceleasi reguli valabile si in cazul HVB.

Hepatita D (HVD) se intalneste numai in cazul persoanelor infectate deja cu virusul hepatic B si reprezinta o supra-infectare a pacientilor. In aceste cazuri, creste probabilitatea insuficientei hepatice in infectiile acute si a cancerului hepatic in infectiile cronice.

Citește și:

Preventie: Vaccinarea impotriva HVB reduce semnificativ riscul de imbolnavire. De asemenea, acesta poate fi minimizat si prin respectarea regulilor valabile in cazul HVB.

Hepatita E (HVE) se transmite pe aceleasi cai si poate fi prevenita similar cazului hepatitei A, cu diferenta ca, in prezent, vaccinul impotriva acestui virus are o raspandire limitata.

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.