Setari Cookie-uri

Hepatite virale? 12 sfaturi sanatoase pentru bolnavii de HEPATITA

Tara noastra ocupa locuri fruntase in ceea ce priveste bolnavii de hepatita virala B si C, cu un numar ingrijorator de pacienti de toate varstele.

Sunt chiar campanii de testare gratuita care se organizeaza anual pentru a depista din timp bolnavii de hepatita cronica, campanii despre a caror activitate Healthy va informeaza cu fiecare ocazie.

Despre virusurile hepatitice – ce ar trebui sa stiti

Virusurile hepatitice au tropism pentru ficat si se dezvolta in celulele hepatice. Aceste virusuri prezinta un lant de ADN viral care se integreaza in lantul ADN uman, pe care il controleaza apoi, astfel incat intreaga celula hepatica nu isi mai exercita functiile, ci ajunge sa functioneze in favoarea virusului, pentru replicarea si inmultirea acestuia. Daca pentru unele virusuri hepatice exista vaccinuri, pentru altele insa vaccinarea ramane inca in cercetare.

Principalele virusuri hepatitice sunt A,B si C, iar mai rar incriminate in patologii hepatice intalnim virusurile D si E. Astazi deja se cerceteaza si existenta altor virusuri care pot fi considerate a fi hepatitice.

Citește și:

Hepatita A este cea pe care majoritatea o fac in copilarie, fiind contagioasa si pentru care exista deja vaccin. Aceasta forma de hepatita de cele mai multe ori nu este periculoasa si se vindeca in decurs de saptamani.

Hepatita B este insa foarte agresiva, capacitatea de inmultire a virusului Hepatitic B fiind de 100 de ori mai mare decat in cazul virusului HIV. Din fericire aproximativ 20% din populatie prezinta imunitate nativa in fata acestui virus, iar pentru restul populatiei exista deja vaccin care astazi se practica inca din primul an de viata. Odata contactata, hepatita B se poate croniciza, ducand la ciroza si insuficienta hepatica.

Heptita C prezinta o incidenta ingrijoratoare pe meleagurile noastre, dar si in lumea intreaga. Descoperita in stadiu incipient, precirotic, hepatita C poate fi astazi vindecata. Din pacate insa raman inca foarte multi pacienti care au deja ciroza hepatica si care se lupta cu aceasta boala cronica. O alta veste proasta este aceea ca pentru hepatita C nu exista vaccin, cel putin deocamdata. Cercetatorii spera sa descopere o cale de vaccinare pentru virusul hepatitic C.

Citește și:

12 de sfaturi pentru bolnavii de hepatita

Ficatul prezinta peste 500 de functii in organism, raspunde de o mare parte a metabolismului si are functii esentiale in detoxifierea organismului. Pentru ca ficatul este prima “statie” pe unde trece sangele care a preluat nutrientii din intestine, dupa masa, este evident ca sanatatea ficatului ramane strict legata si de alimentatie.

1. Elimina complet alcoolul din alimentatie

Desi alcoolul, consumat cu moderatie, poate aduce beneficii omului sanatos, acesta trebuie evitat complet de catre bolnavul cu hepatita. Vinul negru se spune ca ar proteja inima, iar alcoolul este folosit pentru obtinerea tincturilor. Bolnavul cu hepatita va trebui sa evite atat bauturile alcoolice, cat si medicamentele si tincturile care contin alcool.

2. Consumati silimarina in fiecare zi

Silimarina stimuleaza regenerarea hepatica si mentine functiilor celulelor ficatului. Cititi aici 17 tratamente naturiste in hepatite

Citește și:

3. Consumati numai grasimi sanatoase

Ficatul poate retine grasimile daunatoare si se poate ajunge la ficat gras. Astazi cea mai comuna cauza a steatozei hepatice (ficat gras) este reprezentata de alcool. Alegeti alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi carnea de peste si semintele nepreparate termic (nuci, seminte de floarea-soarelui, seminte de chia, seminte de dovleac, de in etc.).

Uleiurile presate la rece si nepreparate termic (adica nu le folositi in mancaruri calde, in preparate la cuptor, in calirea cepei sau la prajire) raman o sursa sanatoasa de grasimi.

4. Consumati controlat proteine

Intrebati medicul ce catitate de proteine aveti voie sa consumati in fiecare zi. Este indicat sa aveti mai multe mese fara carne decat cu carne.

5. Consumati fructe proaspete in fiecare zi

Pentru a evita balonarea, fructele se vor consuma la gustarea de dupa-amiaza, separate de alte alimente. NU consumati fructe dupa masa, ca desert. Fructele recomandate – toate. In cazul in care asociati diabet zaharat, evitati consumul de fructe dulci.

Citește și:

    6. Atentie la consumul de sare

    Persoanele cu hepatita pot consuma in mod normal sare, insa se recomanda regim hiposodat pentru cei care prezinta ciroza sau ascita ori asociaza hipertensiune arteriala si boli de inima.

    7. Consumati preparate gatite in casa

    Se recomanda consumul de preparate gatite in casa, fara prafuri, condimente uscate etc. Mancarurile se vor condimenta doar cu verdeata proaspata, sare si piper dupa gust. Se vor evita conservele, sosurile din comert si semipreparatele.

    8. Consumati in fiecare zi legume

    Legumele trebuie sa reprezinte baza alimentaiei. Consumati fasole pastai, conopida, varza, mazare, morcovi, telina etc.

    9. Faceti sport moderat

    Mersul pe jos este indicat in fiecare zi. Faceti plimbari de jumatate de ora, sportul vand rol in detoxifierea organismului si stimuland regenerarea celulara.

    Citește și:

      10. Dormiti minim 10 ore pe noapte

      Ficatul are nevoie de mai multa odihna pentru a se reface si pentru a-si mentine functiile. Nu neglijati odihna, in timpul somnului fiind stimulata regenerarea organismului.

      11. Suplimentele alimentare pentru ficat

      Protectoarele hepatice, esentialele si alte suplimente pentru ficat reprezinta o buna sursa de hrana pentru celula hepatica. Variati de la luna la luna suplimentele pe care le folositi, pentru a acoperi cat mai multe nevoie ale celulelor hepatice.

      12. Evitati anumite alimente

      Alimentele care trebuie evitate in hepatite:

      • Alcoolul – cu desavarsire;
      • Orice preparat prajit, inclusiv preparate cu ceapa calita. Nu caliti si nu prajiti.
      • Conserve;
      • Alimente semipreparate;
      • Preparate fast-food;
      • Cafea si sucuri acidulate;
      • Alimente foarte grase;
      • Condimente iuti, iritante;
      • Alimente foarte uscate – mai ales in cazul existentei varicelor esofagiene. ATENTIE: evitati pestele cu oase.

      foto - ficat - shutterstock.com

      Citește și:

        Vizionare placuta


        Kudika
        26 Mai 2015
        Echipa Kudika

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.