Setari Cookie-uri

Sindromul colonului iritabil

Aproximativ 15% din populatie sufera de sindromul colnului iritabil, iar femeile sunt afectate intr-o proportie dubla fata de barbati. Se apreciaza ca jumatate dintre persoanele care se interneaza cu probleme gastrointestinale sufera de aceasta boala.

Aproximativ 15% din populatie sufera de sindromul colnului iritabil, iar femeile sunt afectate intr-o proportie dubla fata de barbati. Se apreciaza ca jumatate dintre persoanele care se interneaza cu probleme gastrointestinale sufera de aceasta boala.

Sindromul colonului iritabil este caracterizat de simptome cum ar fi balonarea abdominala si discomfort, excesiv de multe gaze si crampe intestinale, deseori associate cu tulburari ale tranzitului precum constipatie sau diaree sau alternanta celor doua.

Ce determina sidromul colonului iritabil?

Medicii nu pot preciza cu tarie care este cauza acestui sindrom. Se banuieste ca exista tulburari de motilitate si sensibilitate ale tractului gastro-intestinal.

Factorii psihosociali au fost considerati o cauza foarte importanta datorita faptului ca multi pacienti au indicat ca simptomele din aceasta afectiune se inrautatesc in timpul stresului emotional, anxietatii,
depresiei, tulburarilor de personalitate.

Cauzele posibile ale sindromul de intestin iritabil includ infectii bacteriene ale tractului gastrointestinal, terapie antibiotica, interventii chirurgicale la nivel abdominal si dieta: alimente care determina producerea unor cantitati excesive de gaz, mese grase, prea multa cafea, abuz de alcool, cantitati mici de fibre si supraalimentatia in general.

Orice forma de grasimi (animale sau vegetale) este un stimulator puternic al motilitatii intestinale.
S-a observat ca simptomele sindromul de intestin iritabil se exprima mai puternic la femeie in timpul perioadelor menstruale, datorita cresterii concentratiei hormonilor sexuali in sange.

Diagnostic:

Diagnosticul este destul de dificil de pus pentru ca nu exista simptome specifice, iar manifestarile din acest sindrom pot aparea si cu ocazia altor tulburari digestive.

Diagnosticul este mai degraba de excludere a altor boli, si este sugerat de discomfortul abdominal ameliorat cu defecatia, modificarea frecventei scaunului (mai mult de 3 scaune pe zi sau mai putin de 3 pe saptamana), modificarea consistentei scaunului, senzatia de urgenta sau de evacuare incompleta, balonare.

Sindromul colonului iritabil nu debuteaza la persoanele in varsta, nu se insoteste de sangerari gastrointestinale, scadere ponderala sau febra.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.