Setari Cookie-uri

Arsuri? Aciditate gastrica?

Refluxul gastroesofagian reprezinta trecerea continutului gastric in esofag datorita unei functionari inadecvate a sfincterului esofagian inferior. In mod normal, acesta are rolul de a permite pasajul alimentelor intr-un singur sens, dinspre esofag spre stomac, dar cand el nu mai functioneaza optim, o parte din continutul stomacului poate ajunge in esofag. Continutul gastric fiind acid si mucoasa esofagian lipsita de protectie pentru ph-ul acid, aceasta sufera o serie de leziuni care constitue complicatiile bolii de reflux.

Endoscopia digestiva superioara este o investigatie care are o acuratete mai mare deoarece permite vizualizarea esofagului prin intermediul unei camere video.

Masurarea aciditatii esofagiene pe 24 de ore este o investigatie din ce in ce mai putin utilizata de la introducerea pe scara larga a endoscopiei.

Complicatiile refluxului gastroesofagian:

- stricturi esofagiene: apar la pacientii cu reflux sever gastro-esofagian, pot merge pana la stenoze esofagiene severe (diminuarea calibrului esofagului) care pot face deglutitia dificila sau chair imposibila.

- ulcerul esofagian: reprezita lezarea mucoasei esofagiene prin actiunea sucului gastric acid. Pot aparea sangerari care de cele mai multe ori se vindeca de la sine.

- esofagul Barrett: reprezinta forma de vindecare a ulceratiilor esofagiene; esofagul inlocuieste zonele lezate cu un alt tip de tesut decat cel normal care are un risc marit de malignizare (se poate transforma intr-un cancer). De aceea, persoanele diagnosticate cu esofag Barrett trebuie sa faca anual cate o biopsie.

Tratamentul:

Este prescris de medicul gastroenterolog care va consulta si pune diagnosticul. Alaturi de tratamentul medicamentos, este bine sa se tina cont de o serie de recomandari privind stilul de viata:

- renuntarea la fumat;
- diminuarea consumului de alcool;
- mesele sa fie cat mai reduse cantitativ;
- mentinerea unei greutati in limite normale;
- ultima masa sa aiba loc cu cel putin trei ore inainte de culcare;
- dormitul sa se realizeze cu capul mai ridicat fata de corp;

Tratamentul medicamentos cuprinde:

- antiacide: pentru neutralizarea aciditatii gastrice si diminuarea leziunilor esofagiene produse de mediul acid;
- inhibitoare ale secretiei gastrice: au rolul de a reduce efectiv producerea sucului gastric, nu doar de a neutraliza secretia gastrica;
- substante prokintetice precum Metoclopramidul au rolul de a creste tonusul sfincterului esofagian inferior si de a preveni astfel refluxul esofagian. Totodata stimuleaza trecerea continutului gastric in duoden.

In cazurile refractare la tratament se indica operatia chirurgicala pentru tratarea refluxului gastroesofagian.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.