Setari Cookie-uri

Probioticele si flora intestinala

Probioticele sunt culturi vii de bacterii asemanatoare celor care traiesc in colon, folosite drept suplimente alimentare datorita efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Conform OMS, probioticele sunt definite ca microorganisme vii care aduc beneficii pentru sanatatea gazdei, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate.

Alimentele care contin probiotice sunt de obicei naturale, insa pot fi si fabricate prin procese bine controlate care sa mentina culturile de bacterii vii si dupa fabricare. Iaurtul, kefirul, branza proaspata de vaci, formulele pentru bebelusi sunt doar cateva exemple de alimente bogate in probiotice.

Cand este necesar aportul de probiotice?

Aportul bacteriilor probiotice poate fi asigurat atat din consumul alimentelor fermentate, cat si din administrarea unor suplimente speciale. Introducerea alimentelor ce contin probiotice in dieta zilnica este benefica atat in lipsa unor simptome digestiva, in scop profilactic, dar mai ales atunci cand functia digestiva este perturbata ca urmare a afectarii microflorei intestinale.

Asadar un pahar cu iaurt proaspat (fara aport de zahar, fructe, cereale, seminte sau alte insertii) poate fi consumat pentru perioade lungi de timp, fie pentru o dieta echilibrata, fie pentru a trata o diaree rezutata din diverse motive: stres, consum de antibiotice, infectii, etc.

Citește și:

Efectele adverse ale probioticelor:

Probioticele sunt considerate sigure, deorece bacteriile utilizare sunt aceleasi cu cele care se gasesc in mod natural in intestin. Inca nu exista studii pe termen lung pentru a avea o evaluare completa a utilizarii prelungite de probiotice.

Vizionare placuta


Kudika
9 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.