Setari Cookie-uri

Ai aflat de pilula endoscopica?

De multe ori medicii gastroenterolegi se confrunta cu situatia in care au nevoie de o examinare eficienta a tractului digestiv pe toata lungimea sa. Este cazul anemiilor feriprive de cauza necunoscuta, cand se banuieste o sangerare digestiva.

Din aceste motive vizualizarea directa a tubului digestiv pe toata lungimea sa a ramas pentru mult timp un tel neatins. Asta pana in anul 2001, cand FDA a aprobat utilizarea unui dispozitiv de dimensiunea unei capsule care putea capta si transmite imagini de pe toata lungimea tubului digestiv.

Inventia, denumita videocapsula endoscopica, apartine unui fizician israelian si a pornit de la ideea acestuia din 1981 de a crea o videocamera suficient de mica pentru a fi inclusa intr-o capsula asemanatoare celor vitaminice. Dupa 20 de ani, progresul stiintific a facut posibila realizarea videocapsulei.

Dispozitivul are 27 de mm lungime si un diametru de numai 11 mm si cantareste 4 grame. Alaturi de camera video minuscula, capsula este prevazuta cu leduri pentru iluminare, o lentila care mareste imaginea de 1,8 ori, un procesor care transforma imaginile in unde radio, antena pentru transmisia imaginilor si doua baterii ce alimenteaza sistemul.

Citește și:

Imaginile captate sunt transmise prin unde radio catre un receptor purtat de pacient in zona abdomenului si inregistrate. Ulterior pot fi vizualizate pe un calculator.

Dupa ce este inghitita cu apa, capsula isi incepe calatoria de aproximativ 8 ore de-a lungul tubului digestiv, timp in care capteaza in jur de 50000 de imagini color, care ulterior vor fi trasferate pe calculator si transformate intr-un filmulet de 40 de minute pe care medicul poate decela detalii cu dimensiunea de 0,1 mm. Dupa inghitire pacientul isi continua activitatea obisnuita, fara a simti tranzitul capsulei in intestin. Capsula are un invelis rezistent la actiunea enzimelor digestive si sucului gastric.

Videocapsula este de unica folosinta, dupa inghitire ea nu trebuie recuperata, ci se va elimina fiziologic, in scaun, in decurs de 24-48 de ore.

Cand este recomandata capsula endoscopica?
Capsula endoscopica poate fi folosita in urmatoarele circumstante:
• in anemii din cauze necunoscute, atunci cand bolnavul a pierdut sange sau are hemoragii puternice;
• in cazul bolilor cu localizare in intestinul subtire;
• in sindroamele de malabsorbtie;
• intr-o serie de suferinte cu dureri abdominale a caror cauza nu este cunoscuta (diaree cronica, boala Crohn etc).

Citește și:

Videocapsula are o serie de avantaje clare fata de metodele clasice de explorare precum endoscopia. In primul rand, videocapsula poate ajunge acolo unde endoscopul nu reuseste si permite vizualizarea directa a unor teritorii de tub digestiv altfel neexplorabile. Un alt avantaj important il reprezinta faptul ca utilizarea videocapsulei nu produce discomfort. Endoscopia este un examen dificil pentru pacient, insa inghitirea videocapsulei se face la fel ca o pastila obisnuita si este lipsita de complicatii.

Examinarea cu ajutorul videocapsulei este relativ noua, insa si-a demonstrat eficienta prin elaborarea unui diagnostic acolo unde celelalte metode nu erau de ajutor. Insa nici macar videocapsula nu garanteaza o acuratete de 100% in punerea diagnosticului. Videocapsula este utilizata si in spitalele din Romania de mai multi ani.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
8 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.