Setari Cookie-uri

Sarbatorile si crizele biliare

Perioada sarbatorilor de iarna este si perioada exceselor alimentare care de multe ori declanseaza sau amplifica manifestarile unor afectiuni preexistente. Mesele copioase, bogate in grasimi, alaturi de consumul ridicat de alcool si de fumat pot ruina vacante si pot indrepta multe persoane catre camerele de garda. Problemele digestive din acesta perioada sunt foarte frecvente, multe necesitant asistenta medicala. Una dintre afectiunile specifice sarbatorilor, declansata de abuzul alimentar, este cu siguranta colica biliara.

Durerea poate proveni de la o piatra (litiza) care a fost mobilizata de miscarile si contractiile vezicii biliare si care s-a angajat in ductul biliar catre duoden (intestinul subtire). O alta cauza poate fi o obstructie in evacuarea bilei si cresterea cantitatii de bila in vezica, situatie ce conduce la cresterea presiunii cu aparitia edemului ce provoaca discomfortul. Uneori cauza poate fi o vezica inflamata ca urmare a unei infectii numite colecistita.

La persoanele cu o afectiune numita diskinezie biliara, ce afecteaza evacuarea vezicii, crizele pot aparea ca urmare a stimularii secretiei prin consumul exagerat de alimente bogate in grasimi.

Ce masuri se pot lua?

Pentru a evita crizele biliare, mai ales acum in perioada sarbatorilor cand excesele alimentare sunt frecvente, trebuie sa acordati o atentie sporita dietei si sa evitati consumul produselor care pot declansa aceste crize.

Citește și:

Pentru calmarea durerii se folosesc antispastice si calmante. Din dieta trebuie eliminate alimentele care contin grasimi, prajelile, carnea tocata si mezelurile. Pentru vezica “lenesa” se recomanda exercitii fizice care sa grabeasca eliminarea bilei si medicamente prokinetice, care stimuleaza motilitatea normala si coleretice.

In cazul acestei afectiuni, dieta are o importanta deosebita si uneori numai cu regim igieno-dietetic se poate restabili echilibrul digestiv al bolnavului cu dischinezie biliara. Trebuie excluse alimentele conservate, mezelurile, afumaturile, grasimile de origine animala, varza, fasolea uscata, cartofii prajiti, alimentele picante (piper, ardei, mustar). Alimentele puternic colecistokinetice (care stimuleaza contractia vezicii biliare) cum ar fi smantana, ouale, untul, pot fi consumate in cantitati mici si in functie de toleranta individuala. Foarte important este modul de preparare a alimentelor: se indica alimente preparate termic prin fierbere, coacere sau fripte. Nu se permite folosirea alimentelor prajite in ulei sau untura, macarurile preparate cu sosuri grase, ceapa prajita, rantas. Laptele este un aliment care nu este tolerat de vezica biliara.

Citește și:

Se recomanda ore regulate de masa, iar pentru un drenaj biliar eficient este indicat ca dupa masa de pranz bolnavul sa stea 30 de minute culcat pe partea dreapta.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.