Setari Cookie-uri

Afla despre una din cele mai comune infectii

Vorbind la modul general, una dintre cele mai comune infectii este cea streptococica data de microorganismele bacteriene streptococice. Aceste microorganisme sunt foarte comune existand in mod normal atat pe piele cat si la nivelul unor mucoase, cum ar fi cea faringiana spre exemplu. Nu toti streptococii se gasesc in flora normala, patologiile date de acestea fiind puternic transmisibile, iar in cazul celor care fac parte din flora locala in anumite conditii de replicare si imunitate a tesutului respectiv pot declansa infectii.

- Sindromul streptococic toxic – o infectie grava, generalizata, fulminanta ce poate finaliza cu exitus (moarte).

- Impetigo – o infectie localizata la nivelul pielii ce apare in orice sezon, insa cu precadere vara cand pielea este mai expusa mediului astfel ca incidenta micilor leziuni este foarte mare in acest anotimp (arsuri solare cu descuamare, intepaturi de insecte, zgarieturi, legiuni de grataj - scarpinat – etc). Aceasta apare ca niste bubite pe piele, cel mai des la nivelul fetei, dar pot sa apara oriunde pe piele, si pe maini spre sxemplu. Aceste bubite rosiatice sunt cu dimensiuni de cativa milimetri si acumuleaza un lichid galbiu transparent, prezinta mancarimi, apoi se sparg si in urma lor ramane o crusta maronie. Prin scarpinare microbii se antreneaza sub unghii apoi prin atingerea altei zone de piele cu mana infectia se raspandeste.

Citește și:

- Infectii renale streptococice

- Infectii sanguine care pot avea progostic sever.

Infectiile date de streptococii grupului B (Streptococul agalactie)
- Meningite
- Febra copilului
- Infectii sanguine la nou-nascuti
- Infectii perinatale si probleme la nastere: travaliu prematur, ruptura prematura a membranelor etc.

Infectii ale streptococilor de grup C, D, H, G, K:
- Infectii cardiace pana la insuficienta cardiaca
- Infectii respiratorii superioare (faringite, laringite) dar si inferioare (bronsite, pneumonii)
- Infectii digestive
- Infectii ale tractului urinar
- meningite

Streptococul pneumoniae determina (pneumococul):
- meningite
- sinuzite
- pneumonii
- infectii ale urechii

Streptococcus mutans determina, in general, carii dentare.

Cum tratam infectiile streptococice?

Tratamentul de electie consta in peniciline, iar pentru cei alergici la aceasta clasa de medicamente se recomanda cefalosporine sau Eritromicina. Atentie insa, pentru pneumococ se va face obligatoriu antibiograma pentru ca au fost relatate tulpini rezistente la penicilina, azitromicina si eritromicina. Se recomanda ca inceperea tratamentului entibiotic sa fie cat mai devreme. Se recomanda repaus la pat precum si alte indicatii in functie de zona afectata de infectia streptococica.

Citește și:

Foarte important!

Vreau sa atrag atentia asupra unor aspecte de sanatate care rar sunt discutate in cazul infectiilor streptococice si rar sunt informati pacientii, de aceea complicatiile si infectiile adiacente apar aproape de fiecare data cand pacientul are o astfel de infectie si a inceput mai tarziu (sau deloc) tratamentul antibiotic. Nefiind deloc rare, trebuie sa atragem atentia ca acesti streptococi pot infecta aproape ORICE organ, inclusiv pielea acolo unde exista leziuni, inclusiv mucoase preum cea conjunctivala, uretrala, vaginala etc.

De aceea mai ales in cazul infectiilor respiratorii (raceala) pacientul trebuie invatat sa se spele des pe maini si mai ales dupa ce tuseste (sau stanuta) cu mana la gura sau baga mana in gura etc. Infectia faringiana sau la alt nivel respiratoriu se poate transmite se pare prin atingere. Astfel, daca pacientul a dus mana contaminata la ochi, face conjunctivita streptococica cu debut rapid, acut, purulenta, cu secretii oculare abundente in primele ore si foarte contagioasa astfel incat adesea se transmite si la celalalt ochi fiind bilaterala dar si la membrii familiei sau alte persoane cu care ia contact sau dorm pe aceeasi perna. Deci racelile pot asocia si conjunctivite prin nerespectarea regulilor striscte de igiena.

Citește și:

De asemenea daca se duce mana la ureche (in ureche) se pot face otite.

Prin atingerea organelor genitale la toaleta de exemplu se poate transmite infectia pe pielea peniana (apar bubite sau o zona sensibila si dureroasa, inrosita mai ales la nivelul gatului - colului - penian) sau se produc vaginoze ori chiar uretrite sau cistite. Tot prin atingerea pielii, in special in zonele unde exista mici leziuni de continuitate cu mediul (iritatii, zone scarpinate, muscaturi de insecte, zone de descuamare) se poate face impetigo sau tipuri asemanatoare de infectii cutanate.

De aceea se recomanda ca in cazul unor astfel de infectii sa se pastreze o igiena stricta!

Mai mult, microorganismele acestor infectii pot patrunde in sange (prin sangerari de mucoase, prin infectii digestive, prin leziuni de grataj cand persoana se scarpina sau prin orice alta poarta de continuitate) si pot afecta orice organ, in general dupa torentul sanguin primele intalnite (si deci cele mai frecvente infectii) fiind rinichii, meningele (mai ales pentru infectiile la nivelul capului), dar si inima, adesea insuficinta valvulara (afectarea valvelor inimii) avand in antecedente chiar vechi infectii streptococice.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.