Setari Cookie-uri

Poliomielita o boala de temut?

Poliomielita este o boala infecto-contagioasa, virala, produsa de virulul poliomielitic. Aceasta boala se manifesta cu precadere la copiii sub 5 ani nevaccinati si poate fi adesea slab sau deloc simtomatica, fiind trecuta cu vederea de multi parinti.

Poliomielita este o boala infecto-contagioasa, virala, produsa de virulul poliomielitic. Aceasta boala se manifesta cu precadere la copiii sub 5 ani nevaccinati si poate fi adesea slab sau deloc simptomatica, fiind trecuta cu vederea de multi parinti.

Care sunt simptomele poliomielitei?

poliomielita Poliomielita mai este numita si paralizia infantila fiindca una din urmarile sale poate fi paralizia flasca a membrelor, partiala sau totala, virusul afectand diverse zone ale sistemului nervos central care pot afecta inclusiv musculatura cutiei toracice, mai ales a muschilor respiratori, putand duce spre deces. Simptomatologia poliomielitei variaza de la una sumara la una grava, de la caz la caz si fiind determinata de ariile cerebrale infectate de virus:
- Simptomatologia poate semana cu cea a unei gripe sau viroze respiratorii, cu stare generala alterata, scurgeri nazale, poate chiar dureri in gat;
- Poate asocia simptome digestive, dureri de burta;
- Uneori pot sa apara dureri in zona cefei (redoare de ceafa);
- Atunci cand sunt afectati centrii bulbari sau cerebrali apare paralizia, intial manifestata prin contractii puternice ale muschilor membrelor, uneori atat de puternice incat pot produce fracturi, dar si contractia puternica si persistenta a muschilor jgheaburilor vertebrale, ducand la curbarea exagerata a coloanei vertebrale sub forma de “cocos de pusca”, iar daca sunt afectati si muschii cutiei toracice, acestia cuprind si muschii respiratori care pot fi blocati si daca nu este sustinut respirator pacientul, acesta decedeaza prin asfixie.

Cum se transmite virusul poliomielitic?

Calea de transmitere este fecalo-orala, virusul putandu-se transmite prin fecale sau alimente care au luat contact cu materiile fecale infectate (alimente, apa infectata, maini nespalate etc). Poliomielita se transmite si prin aer, dar si prin secretiile nazale. Astfel prin stranut, tuse sau chiar prin vorbire se poate transmite virusul prin particulele de saliva sau secretii nazale. Riscul de transmitere este maxim in primele 7-10 zile de la aparitia simptomelor. Infectia mai poate fi transmisa si de purtatorii sanatosi ai virusului.

Cum se trateaza poliomielita?

Din pacate poliomielita nu se trateaza, dar se pot trata complicatiile acesteia, se poate sustine respirator pacientul daca i-au fost afectati muschii respiratori si asa mai departe. In timp, simptomatologia dispare si starea pacientului se amelioreaza, insa pot ramane sechele de paralizei daca muschii au fost atinsi de boala.

Vizionare placuta


Kudika
27 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.