Setari Cookie-uri

Un semnal de alarma: In romania peste 2 milioane de oameni sufera de hepatita

Conform statisticilor , pacientii romani asteapta cel mai mult din Europa pentru a obtine tratamentul necesar tratarii hepatitei. Liste de asteptare pentru acces la tratament exista in majoritatea statelor Europei, insa durata de timp in care se poate obtine acest tratament se situeaza intre 6 luni si 1 an. In Suedia, de pilda, timpul de asteptare pentru un pacient bolnav de hepatita este de aproximativ 6 luni, in Polonia este in jur de 1 an - situatie intalnita si la vecinii nostri bulgari care asteapta in jur de 1 an pana primesc tratamentul din partea statului.

Situatia este ingrijoratoare si in ceea ce priveste numarul pacientilor. Statisticile arata ca in aproape 17% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei B si C in intreaga Europa sunt din Romania, ceea ce inseamna in jur de 2 milioane de pacienti. Doar 5. 500 dintre acestia beneficiaza de tratament, restul aflandu-se inca pe listele de asteptare sau nefiind inca diagnosticati. In Polonia, de pilda, sunt 9.000 de pacienti care sufera de hepatita, iar in Bulgaria in jur de 250 de pacienti sunt tratati de hepatita C si peste 200 asteapta tratament pentru hepatita B.


Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% dintre pacienti, iar virusul hepatic B este responsabil de 70% din cazurile de cancer hepatic primiv. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci pacienti dezvolta cancer hepatic.


In Romania nu exista un Program National pentru Hepatite, un Program de screening si un Registru Unic al Hepatitelor. Daca ar exista aceste programe, ar fi posibila depistarea unui numar mai mare de pacienti intr-un stadiu incipient al bolii si, implicit, costurile tratamentului ar fi mult mai reduse.


Lista de medicamente compensate din Romania nu a mai fost actualizata din anul 2008, atunci cand s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pana la data de 27 martie 2007. Aceast lucru inseamna peste 1.000 de zile de la ultima actualizare si un decalaj foarte mare intre nevoile pacientilor si tratamentele disponibile pe piata. In prezent, exista aproximativ 110 molecule si indicatii terapeutice noi care asteapta hotararea Guvernului pentru a fi introduse in lista de compensate.



Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.