Setari Cookie-uri

Afla de ce boala sa te feresti daca traiesti in Romania

Copiii iubesc de obicei animalele si probabil unii dintre dumneavoastra aveti deja un animal de companie. Ei bine aceste animalute, in special cainii, dar si oile si animalele salbatice, deci nu doar cele de companie, pot fi purtatoare de un parazit care se transmite si la om: echinococcus.

Echinococcus este o larva care infecteaza cainele, oile (de obicei Echinococcus granulosus) sau animalele salbatice (mai frecvent Echinococcus multilocularis). Larva este un vierme de tipul teniei (tenia cainelui). Aceasta tenie ar trebui sa isi continuie dezvoltarea tot la animal, dar se poate dezvolta si la om.

La om insa nu isi poate finaliza ciclul parazitar si formeaza un chist care creste progresiv (in cazul Echinococcus granulosus) formand "chisturile pui" -vezicule proligere - in interiorul chistului hidatic mare sau poate forma "chisturile pui" la exteriorul chistului hidatic "mama" formand in organul unde s-a oprit multe chisturi mici sub forma de burete sau "miez de paine" (Echinococcus multilocularis) fiind imposibil de scos toate acele chisturi mici, de aceea cura chirurgicala nu impune scoaterea chistului mare (ca in cazul Echinococcus granulosus) ci rezectia organului in toata masa care contine acele chisturi.

Citește și:

Cum se manifesta Echinococcus (hidatidoza) la om?

Echinococcus, asa cum spuneam mai sus, ajunge in organismul uman prin contaminare, strabate peretele intestinului subtire si se opreste intr-un organ hranitor. Cum primul organ intalnit de sangele care pleaca de la inestin este ficatul, cel mai frecvent chistul hidatic la adult se formeaza in ficat. Daca depaseste aceasta statie, echinoccocus se poate dezvolta in plaman, rinichi sau orice alt organ, chiar si in glanda tiroida, desi mai rar.Citeste articolul integral si afla restul detaliilor despre hidatidoza (simptome, tratament, preventie).

Sursa articolului: Kidz

Kidz iti sugereaza si alte articole despre Echinococcus:

Hidatidoza, boala ce poate afecta pe oricine

Ce ar trebui sa stii despre Echinococcus (eng)

Despre Echinococcus granulosus

Despre Echinococcus multilocularis

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii depre copil si viata de mamica.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.