Parteneriatul StopTB Romania lanseaza campania „Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!”. Mesajele campaniei sunt adresate in principal ministrilor si membrilor Guvernului, parlamentarilor, autoritatilor de reglementare, functionarilor din sistemul de sanatate.

Horoscopul SANATATII: descopera ce iti rezerva astrele in aceasta saptamana

Scopul campaniei este informarea factorilor decizionali cu privire la masurile imperios necesare pentru controlul Tuberculozei (TB) in Romania si constientizarea, de catre autoritati, a raspunderii care le revine in adoptarea acestor masuri.

campanie TBC
Parteneriatul StopTB Romania este alcatuit din 18 organizatii, cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – Programul National de Control al Tuberculozei (PNCT), al Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si al antropologului american Jonathan Stillo.

Motivatia campaniei

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de cazuri de Tuberculoza: aproximativ 20.000 de persoane se imbolnavesc anual si 1.500 de persoane mor din cauza Tuberculozei. Din cauza sub-finantarii cronice a Programului National de Control al Tuberculozei si a lipsei masurilor de suport social pentru pacientii cu Tuberculoza, Romania este in pragul confruntarii cu o problema majora de sanatate publica.Lasata nerezolvata, va avea efecte dramatice, pe termen lung, asupra populatiei, a sistemului de sanatatesi a economiei.

Provocarea majora este reprezentata de Tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR) si cea extensiv rezistenta la tratament (TB-XDR), Romania situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana si in primele 18 tari cu incarcatura inalta de TB-MDR si TB-XDR din regiunea europeana a OMS. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ar trebui sa diagnosticheze anual peste 1.000 de persoane cu TB-MDR. Cu toate acestea, doar 384 de persoane au fost diagnosticate in 2011. Cazurile nediagnosticate si netratate infecteaza, la randul lor, alte persoane, ducand la acumularea unui important rezervor de TB-MDR/XDR. Prin agresivitatea, durata lunga a tratamentului si sansele reduse de vindecare, Tuberculoza multi-drog rezistenta afecteaza profund si ireversibil viata pacientilor.

Foto: Shutterstock.com

Horoscopul SANATATII: descopera ce iti rezerva astrele in aceasta saptamana
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: