Setari Cookie-uri

Tuberculoza - boala care nu doare, dar ucide

Tuberculoza (TB) este o boala de natura infectioasa care ataca, cel mai frecvent, plamanii dar care, in formele ei mai rare, poate ataca si alte parti ale organismului (oasele, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos).

Tuberculoza NU se transmite prin strangerea de mana, folosirea acelorasi pahare sau farfurii, toalete etc.

Tuberculoza este o boala care se vindeca numai in conditiile in care se urmeaza cu consecventa tratamentul medicamentos si un regim de hrana si viata adecvat. Netratata corespunzator, tuberculoza cauzeaza decesul.

Simptomele Tuberculozei

Tuberculoza nu doare, acesta fiind unul din motivele pentru care, in general, se intarzie prezentarea la medic. Simptomele tuberculozei – tusea cu expectoratie, care dureaza mai mult de 3 saptamani, tusea cu sangerare, durerea in piept, scaderea in greutate, oboseala, subfebrilitatea, transpiratiile nocturne, nu sunt neaparat specifice si se instaleaza lent, in decurs de mai multe luni, timp in care persoana bolnava este contagioasa pentru cei din jur.

Tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR) este o forma de TB cauzata de bacili care au devenit rezistenti la doua dintre cele mai eficiente medicamente anti-TB de prima linie: izoniazida si rifampicina. Din acest motiv, pacientii cu TB-MDR sunt tratati cu combinatii de medicamente de linia a 2-a (capreomicina, kanamicina, cicloserina, PAS, protionamida, ofloxacina, etc.).

Citește și:

Tuberculoza extensiv-rezistenta (TB-XDR) este forma de TB rezistenta atat la rifampicina si izoniazida, cat si la alte 2 clase de medicamente de linia a 2-a (injectabile si fluoroquinolone), foarte utile in tratamentul formelor rezistente de boala.

TB-MDR si TB-XDR continua sa se transmita in populatie:

a) fie datorita erorilor umane, cum ar fi:

• intreruperea tratamentului de catre pacient inainte de perioada recomandata de medicul pneumolog;
• prescrierea unui regim terapeutic inadecvat si/sau incomplet;
• calitatea deficitara a medicamentelor;
• tratamentul discontinuu;
• supervizarea ineficienta a tratamentului pacientilor.

b) fie prin transmiterea bacililor rezistenti de la pacientii cu TB-MDR/XDR la alte persoane. Bacilii rezistenti sunt la fel de contagiosi si de virulenti ca si cei sensibili.

Citește și:

    Tratamentul Tuberculozei

    Tratamentul Tuberculozei se face cu cel putin 4 antibiotice anti-TB de linia 1, care se administreaza zilnic, timp de 2 luni, apoi 2 medicamente care se iau 3 zile pe saptamana, timp de alte 4 luni. virus tuberculoza

    TB-MDR si TB-XDR necesita tratamente mult mai “agresive”, cu 4-7 medicamente in asociere, administrate zilnic, timp de minim 2 ani. Chiar daca pacientii sunt tratati corespunzator si sunt complianti la tratament, sansele de vindecare in cazul Tuberculozei rezistente la tratament sunt mult mai reduse decat in cazul Tuberculozei nerezistente (50% pentru TB-MDR si 25% pentru TB-XDR).

    Probleme

    In Romania, diagnosticarea Tuberculozei se face in majoritatea cazurilor cu intarziere, fapt ce creste riscul contagios si al dezvoltarii unor forme mai severe de boala.

    Spitalizarea de lunga durata (de pana la 3-4 luni pentru TB-MDR/XDR), departe de familie, tratamentul indelungat, greu de suportat, cu efecte adverse severe, determina bolnavii sa abandoneze terapia daca nu au sustinere din partea apropiatilor sau daca, in absenta sprijinului financiar din partea statului, sunt nevoiti sa se reintoarca la lucru pentru a-si intretine familia.

    Din cauza lipsei sustinerii pacientilor prin masuri sociale adecvate (suplimente de hrana, gratuitate transport etc.) precum si a problemelor de management al medicamentelor anti-TB, care cauzeaza discontinuitati in aprovizionarea cu medicamente, doar 1 din 5 pacienti cu TB-MDR se vindeca, sporind riscul de epidemie.

    Statistici

    La nivel mondial.

    Datele Oragnizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca in 2009 prevalenta Tuberculozei a fost de 14 milioane de cazuri iar numarul estimat de decese cauzate de TB a fost de 1.7 milioane.

    Romania.

    Conform rapoartelor OMS: in anul 2010 Romania se situa, din punct de vedere al incidentei globale a TB, pe primele locuri din Europa (locul 6 dupa Kazahstan, Republica Moldova, Georgia, Kirgiystan si Tadjikistan). In anul respectiv, incidenta globala TB in Romania a fost de 19.322 (cazuri noi inregistrate), prevalenta TB (numarul total de cazuri: bolnavi existenti + cazurile noi inregistrate) a fost de 33.994 iar 1.482 au decedat.

    Desi in anul 2011 s-a inregistrat o scadere a acestor cifre, ele au continuat totusi sa se mentina la un nivel ridicat:
    Incidenta globala a TB: 17.749 cazuri noi inregistrate
    Prevalenta TB: 30.590 (cazuri existente + cazurile noi inregistrate)
    Numar decese prin TB: 1.283

    In ceea ce priveste TB-MDR si TB-XDR, conform estimarilor OMS, in Romania ar trebui diagnosticate anual aproximativ 1.000 de cazuri. In 2011 rapoartele oficiale de tara au aratat un numar de doar 384 cazuri confirmate de tuberculoza multi-drog rezistenta si 161 cazuri de suspecti de tuberculoza multi-drog rezistenta (contacti ai pacientilor cu TB-MDR care prezinta simptomatologie sugestiva de infectie, dar care nu sunt diagnosticati cu certitudine).

    In plus, rezultatele tratamentului pentru pacientii cu TB-MDR diagnosticati in 2009 sunt ingrijoratoare:

    • rata de succes la tratament de 15,1% (doar 15% dintre pacientii cu TB-MDR au fost declarati cu tratamentul incheiat sau vindecati),
    • mortalitate 18,9%,
    • esec 36,7%
    • abandon 20,2%

    Astfel, procentul total de pacienti care parasesc rezervorul (pacienti vindecati + pacienti cu tratament finalizat + decese) este mai mic decat al celor care pot contribui la cresterea continua a rezervorului de TB-MDR si TB-XDR (esecuri, abandonuri), Romania fiind pe punctul de a deveni focar de infectie in Europa.

    Citeste despre campania „Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!”.

    Informatii prezentate in cadrul campaniei

    Foto interior si homepage: Shutterstock.com

    Vizionare placuta


    Kudika
    8 August 2012
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.