Comunicat de presa

Drept urmare, bolile cu etiologie parazitara reprezinta o importanta veriga a medicinei de calatorie si a medicinei tropicale.

De-a lungul timpului, in Romania, infectiile parazitare au fost de multe ori in stransa legatura cu medicina de calatorie, cea mai frecventa si, totodata, problematica boala din aceasta categorie in ceea ce priveste diagnosticarea precoce si tratarea corespunzatoare a pacientilor fiind malaria.

„In perioada 1980 – 2007, in Romania au fost inregistrate 579 de cazuri de import de malarie, media anuala fiind de 20 de cazuri pe an. Maximul de cazuri a fost inregistrat in 1998, respectiv 53. Malaria a fost descoperita in randul persoanelor care au calatorit spre sau din regiuni endemice. In 2008 – 2009 s-au mai inregistrat alte 25 de cazuri.

Romanii au contractat cel mai frecvent infectia in tarile africane, unde malaria este endemica, iar Plasmodium falciparum a fost specia identificata in majoritatea cazurilor”, a declarat dr. Raul Neghina de la Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara.

Este de asemenea subliniata si importanta existentei medicinei de calatorie.

Potrivit dr. Adriana Hristea de la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals”, „medicina de calatorie este un domeniu interdisciplinar in expansiune. Obiectivul principal este protejarea calatorilor de boli ce se pot declansa sau se pot agrava in cursul calatoriilor internationale, precum si tratarea lor”. Domeniul medicinei de calatorie cuprinde o varietate de discipline, printre care bolile infectioase, bolile tropicale, psihiatrie, medicina ocupationala, fiziologie, medicina interna, pediatrie si geriatrie.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: