Setari Cookie-uri

Hepatita B ucide 600.000 oameni in fiecare an

Exista mai multe tipuri de hepatita, denumite in functie de tipul de virus care o produce. Doua dintre cele mai comune sunt hepatita cu virus A si hepatita cu virus B.

Virusurile hepatitice reprezinta in intreaga lume o problema reala de sanatate publica si, din acest motiv, exista o preocupare pentru prevenirea infectiei si depistarea precoce a pacientilor infectati. Populatia trebuie sa stie ca exista solutii pentru ca o astfel de infectie sa nu se transforme intr-o drama, iar una dintre cele mai importante masuri este vaccinarea. Inca din prima zi de viata, nou-nascutul este vaccinat impotriva hepatitei B in cadrul Programului National de Vaccinare. Din pacate insa observam, in ultimii ani, un trend ingrijorator al mamelor care refuza sa isi vaccineze copii impotriva Hepatitei B, boala care dac[ este dobandita in copilarie conduce rapid la ciroza hepatica si deces”, a adeclarat Con. Dr. Victoria Arama, din cadrul Institutului National de Boli Infectioase „Prof Dr Matei Bals” din Bucuresti.

Citește și:

Hepatita acuta cu virus A este contractata pe cale digestiva, prin intermediul mainilor murdare, apei sau alimentelor contaminate si evolueaza de obicei catre vindecare, neexistand riscul evolutiei catre hepatita cronica sau ciroza hepatica. Hepatita acuta B apare ca urmare a infectarii cu virusul hepatitic B. Virusul poate fi transmis pe mai multe cai: de la mama la copil in timpul nasterii, prin contact sexual, prin folosirea in comun a acelor de seringi de catre utilizatorii de droguri intravenoase, tatuaje si foarte rar prin transfuzii.

Alianta Mondiala pentru Hepatita atrage atentia asupra faptului ca, printre cauzele principale ale contractarii virusului hepatitic, se numara si calatoriile in zone ale lumii cu incidenta mare a hepatitei A sau B. In conditiile cresterii fluxului de persoane care calatoresc in aceste zone, se pot inregistra epidemii locale de import.

Citește și:

Cele mai frecvente simptome ale hepatitei acute sunt icterul, urina inchisa la culoare, scaunele decolorate, greata, varsaturi si durerile abdominale.1,2 Severitatea lor poate varia de la un caz la altul.

Persoanele cu hepatita B prezinta mult mai rar icter si alte simptome1,2, acesta fiind si motivul pentru care virusul hepatitic B este cunoscut drept „ucigasul tacut”. In 10-20% din cazuri, infectia acuta cu VHB poate evolua catre infectie cronica, care poate conduce in timp la ciroza hepatica sau chiar cancer hepatic.2 La nivel mondial, peste 240 de milioane de persoane sufera, in prezent, de infectie cronica.2 In Romania, se estimeaza o rata ridicata a mortalitatii cauzate de ciroza hepatica (peste 20 / 100.000 de femei si peste 40 / 100.000 de barbati).

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Hepatitei, aflata la cea de-a sasea editie, este Nu vezi nimic rau, Nu auzi nimic rau, Nu vorbesti nimic rau (See No Evil, Hear No Evil, Speak No Evil) si se refera la faptul ca hepatita este o boala ignorata la nivel mondial.

Citește și:

    Toti cei care calatoresc anul acesta pot lua parte la campania de prevenire a acestei boli terible folosind trei pasi simpli:
    • Sa consulte medicul inainte de o excursie pentru a afla daca este recomandata vaccinarea
    • Sa se informeze asupra riscului si sa obtina informatii despre cum se pot proteja impotriva hepatitei.
    • Sa discute cu medicul pentru a se asigura ca stiu cum sa se protejeze atunci cand calatoresc.

    Vizionare placuta


    Kudika
    31 Iulie 2013
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.