Setari Cookie-uri

Virusul ZIKA: transmitere, simptome, tratament

Virusul Zika a alertat OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) prin numarul ingrijorator de persoane infectate cu acest virus si a nasterilor unor copii cu grave malformatii congenitale.

Intrebari si raspunsuri despre virusul ZIKA

M-am intors de curand dintr-o tara cu risc pentru infectia cu Virusul Zika. Acum sunt insarcinata, la ce riscuri sunt expusa?

Virusul Zika nu ramane in organism, infectia tece de la sine, iar cei care au fost infectati capata imunitate pentru un timp lung. Daca conceperea copilului a avut loc dupa vindecare, nu ar trebui ca gravida sa isi faca griji.

infectia c virusul zika

Nu sunt insarcinata si nu imi doresc un copil curand. Pot merge intr-o tara cu risc pentru infectia cu virus Zika?

Dr. Laura E. Riley, specialist cu experienta in sarcini cu risc sfatuieste ca in acest caz femeia sa foloseasca o metoda contraceptiva foarte sigura sau chiar dubla pentru a preveni o sarcina in perioada de sedere in tara cu risc, dar si in luna imediat urmatoare de la intoarcerea acasa. Se recomanda combinarea anticonceptionalelor cu folosirea prezervativului pentru a evita o sarcina nedorita in conditii de risc.

Citește și:

Sunt insarcinata si de curand am vizitat o tara cu virus Zika. Ce sa fac?

In aceasta situatie gravida trebuie sa se prezinte urgen la un medic specialist in cadrul unei sectii de boli infectioase. Exista un protocol care este posibil chiar sa se schimbe si care vizeaza gravidele cu risc de infectare cu virus Zika. Fiecare caz va fi individualizat.

Cum putem preveni infectarea cu virus Zika, mai ales daca ne aflam intr-o tara cu risc?

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atentionare de calatorie pentru 29 de tari in care exista riscul de imbolnavire. Republica Dominicana, Thailanda, Venezuela, Brazilia, Insulele Maldive sau Argentina sunt vizitate si de romani.

Este recomandat sa purtati haine lungi si largi, care sa acopere membrele, sa evitati plimbarile seara sau in amurg si sa folositi spray-uri impotriva muscaturilor de tantari. In camere se recomanda folosirea plaselor la geamuri si a aparatelor care omoara tantarii.

Citește și:

Avand in vedere ca exista un risc de transmitere a virusului Zika pe cale sexuala, se recomanda folosirea prezervativului. Femeile trebuie sa foloseasca metode de contraceptie pentru a evita o sarcina intr-o tara cu risc mare de infectare cu virus Zika.

Foto: shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Februarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.