Setari Cookie-uri

Ce boli pot fi luate de la piscina?

Inotul intr-un bazin, alaturi de alte persoane, te expune la o serie de boli infectioase ale pielii, urechilor, ochilor, infectii respiratorii si boli diareice. Acestea din urma sunt cele mai frecvente afectiuni asociate inotului la comun cu alte persoane in piscine, bazine, chiar si in apa marii. Boala este contractata cand se inghite accidental apa contaminate cu anumite tipuri de germeni.

• Ciuperca piciorului – apare pe talpa si spatiile dintre degetele piciorului. Principalul simptom este pruritul accentuat de caldura. Frecvent poate aparea suprainfectia bacteriana. Evitati sa stati desculti in preajma piscinelor sau la dusuri, nu imprumutati incaltaminte de la alte persoane iar dupa plecarea de la strand folositi sprayuri antimicotice.

Afectiuni oculare:

• Conjunctivita de piscina – este data de clamidia trachomatis si fata de conjunctivitele obisnuite este considerata o afectiune mult mai grava. Se intalneste la persoanele care frecventeaza piscinele si bazinele prost intretinute. Este extrem de contagioasa iar numarul de cazuri este mai mare vara pentru ca temperatura ridicata favorizeaza dezvoltarea germenilor. Boala se manifesta prin inflamatia severa a ochilor, umflarea pleopelor si secretie conjunctivala mucopurulenta. Tratamentul este complex, de lunga durata si combina dezinfectante oculare, antialergice si antibiotice. Pentru preventia aceste boli se recomanda spalarea ochilor cu apa curata la iesirea din bazin;
• Xeroza – este o boala de ochi caracterizata prin uscarea si contractarea conjunctivei, prin disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneei, care in unele cazuri devine alba. Apare uneori ca o reactie la substantele dezinfectante din apa.

Citește și:

Infectii ale urechilor:
• Otita de piscina – este produsa de diverse microorganisme prezente in apa strandurilor. Boala apare la cateva zile distanta si se manifesta prin mancarimi, durere, senzatie de ureche infundata. Aceste simptome impun prezentarea la medicul ORL.

Pentru a preveni aceste afectiuni evitati sa inghititi apa in timpul inotului, folositi ochelarii de inot pentru a va proteja ochii, faceti dus la iesirea din bazin si clatiti-va ochii cu apa curata. Nu faceti baie in rauri, lacuri, bazine neamenajate si frecventati doar strandurile si piscinele autorizate.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.